Sairaus koettelee parisuhdetta

parisuhde-omaishoitaja

Kihloihin, naimisiin ja häämatkalle! Mikael ja Satu Nystedt olivat suunnitelleet kaiken valmiiksi, kun Mikael sairastui aivoinfarktiin. Miten sairaus muutti parisuhdetta?

”Olin juuri ostanut uuden auton, ja ajoin sillä kotiin Vantaalle. Illalla oloni oli vähän väsynyt. Kun heräsin aamulla, en pystynytkään kävelemään. Onnistuin kuitenkin raahautumaan olohuoneeseen ja soittamaan apua. Ajattelin, että saan vähän troppia lääkäriltä, ja sitten lähden töihin. Mutta eihän se niin mennytkään”, Mikael muistelee.

3 x elämässä tärkeintä

  • luottamus
  • toisen tukeminen
  • parisuhderakkaus

Kesäkuussa 2010 tapahtui paljon. Mikael, 49, oli juuri muuttanut yhteen naisystävänsä Sadun, 46, kanssa. Pari oli seurustellut jo kuuden vuoden ajan. Ensimmäinen kontakti tapahtui internetin välityksellä, ja sitten sovittiin tapaaminen. Yhteydenpito jatkui, vaikka Sadulla ja Mikaelilla oli välimatkaa 700 kilometriä. Kolmen vuoden kuluttua Satu muutti työnsä vuoksi Espooseen, ja suhde tiivistyi.

”Vihdoinkin hämäläismies sai päätettyä, että muutamme yhteen, ja kannoimme tavarani hänen asuntoonsa. Sitten lähdin työmatkalle pohjoiseen. Kun tulin sieltä takaisin, Mikael olikin lähdössä ambulanssilla sairaalaan”, Satu kertoo.

Sairaalaromantiikkaa

Satu ja Mikael olivat tilanneet kihlasormukset huhtikuussa. Kultaseppä teki niihin kaiverruksen, jonka mukaan kihlat vaihdetaan kesäkuun 14. päivä. Sen kunniaksi he lähtisivät syömään tunnelmalliseen ravintolaan.

Kesäkuun 10. päivä Mikael sai aivoinfarktin ja joutui sairaalaan. Se ei kuitenkaan estänyt kihlautumista.

”Eihän se Peijaksen sairaalan kanttiini ole kovin romanttinen paikka, mutta halusimme pitää päivästä kiinni. Kihlaus oli meille iso päätös, koska se merkitsi myös lupausta avioliiton solmimisesta”, Satu kertoo.

Päivisin Satu kävi töissä ja illat hän vietti Mikaelin luona sairaalassa. Keski-Eurooppaan suunniteltu lomamatka uudella autolla vaihtui piknikiksi sairaalan pihanurmella.

”Tuntui hirveän epäreilulta, kun moni suunnitelma meni telakalle”, Satu kertoo.

Uuden elämän opettelua

Kymmenen sairaalassa vietetyn viikon jälkeen Mikael pääsi kotiin. Joulukuussa 2010 Satu ja Mikael menivät naimisiin. Juhlat vietettiin kotona lähisukulaisten kanssa, espanjalaistyylisen kitaramusiikin säestyksellä. Häämatka tehtiin lautalla Tukholmaan.

Aivoinfarktin seurauksena Mikaelilla on yläraajapainotteinen toispuoleinen halvaus. IT-alalla pitkää päivää tehneelle miehelle kotiin jääminen oli iso elämänmuutos.

”Ennen ajattelin, että laiskuus on syntiä. Nyt minun on täytynyt miettiä sitä uudestaan.”

Aika näyttää, palaako Mikael vielä työelämään. Pyörätuoli ei sinänsä ole este työskentelylle, mutta hänen fyysinen kuntonsa ei ehkä tällä hetkellä kestäisi työpaineita.

Kotona Mikael pystyy muun muassa käyttämään pyykkikonetta, mutta arjen pyörityksessä moni asia jää kuitenkin Sadun hoidettavaksi. Hän on Mikaelin omaishoitaja.

”Asiat opetellaan tekemään toisella tavalla, kun niitä ei voi tehdä kuten ennen. Se pätee ihan kaikkeen”, Satu toteaa.

Nystedtien koti on toisessa kerroksessa, ja Mikael on oppinut kulkemaan portaita kaidetta apunaan käyttäen. Hän tarvitsee silti apua ulos mennessään, koska pyörätuoli pitää saada esille painavan väestönsuojan oven takaa. Lukioikäinen tytärpuoli Vilma auttaa häntä siirtymisissä. Uusi tilanne on opettanut Mikaelia pyytämään apua myös muilta.

”Kun tulen taksista, niin sanon vain rohkeasti, että minua pitää tulla auttamaan. Kantaa ei tarvitse, mutta pyörätuoli pitää saada sisälle.”

omaishoitaja

Satu ja Mikael Nystedt kylpylämatkalla Virossa lokakuussa.

Sairaus ei ole este

Mikaelin sairastumisesta on nyt kulunut puolitoista vuotta. Hänen tavoitteenaan on päästä eroon pyörätuolista. Lääkärien mukaan se on mahdollista, mutta kuntoutuminen on kestänyt kauemmin, kuin Satu ja Mikael osasivat odottaa. Kaikesta huolimatta pariskunta suhtautuu elämäntilanteeseensa myönteisesti.

”Tapahtui mitä tapahtui, mutta asioista löytyy aina positiivinen puoli. Joskus se vaatii enemmän kaivelua, mutta kun tarpeeksi miettii, niin kyllä se selviää”, Satu tuumii.

Mikaelin sairastumisen jälkeen pari on rakentanut oman filosofiansa, jonka mukaan sairaus voi rajoittaa heidän elämäänsä, mutta se ei saa estää heitä tekemästä asioita.  

Ennen sairastumistaan Mikael matkusteli paljon, mutta aivoinfarktin jälkeen hän ei ole uskaltautunut lentokoneeseen. Pariskunta on kuitenkin matkustanut kotimaassa.  Satu ja Mikael käyvät myös aktiivisesti teatterissa, rock-konserteissa ja festivaaleilla. Kulttuurimenot piristävät arkea ja parisuhdetta.

Parisuhde testiin

Mikaelin ja Sadun mielestä Mikaelin sairastuminen on kirkastanut heille elämän perusasiat. Niitä ovat luottamus, toisen tukeminen ja parisuhderakkaus.  

”Tällainen tilanne on äärimmäinen parisuhdetesti. Jos tästä selviää, niin selviää ihan mistä vain. Jos kaikki ne teiniparit, jotka suunnittelevat ikuista yhteiseloa, testattaisiin näin, niin kyllä avioerotilastot laskisivat paljon”, Satu nauraa.

Mikaelin hämäläinen jääräpäisyys ja Sadun italialainen temperamentti synnyttävät mielenkiintoisia tilanteita, kuten Satu asian ilmaisee. Mikael haluaa tehdä asiat itse omalla tavallaan, kun taas Satu hoitaisi kaiken suit sait sukkelaan. Mikael on opetellut pyytämään apua, ja Satu oman tilan antamista toiselle.

”Täytyy ottaa hienovaraisesti selvää, milloin toinen todella tarvitsee apua, ja milloin taas ei pidä pakkautua. En aina malta odottaa, kun itse pystyisin tekemään asiat nopeammin, mutta Mikaelilla on oikeus hoitaa asiat omaan tahtiinsa”, Satu miettii.

Valoisa tulevaisuus

”Emme ole taivaanrannan maalareita, mutta meillä on odotuksia ja toiveita. Ne kaikki ovat toteutettavissa. Jos ei huomenna, niin ensi kesänä”, Mikael sanoo.

”Tai sitten viisivuotissuunnitelmalla”, Satu täydentää.

Pari haaveilee muun muassa matkasta Kanarialle. Lentokoneella matkustamista pitää kuitenkin harjoitella ensin kotimaassa. Hyvää matkustusharjoitusta oli myös Avainapteekkien sponsoroima omaishoitajien ja hoidettavien kylpylämatka Viroon, jolle Satu ja Mikael pääsivät mukaan. Matkalla Satu sai hengähdystauon työn ja rutiinien täyttämään arkeensa, ja Mikael sai laajentaa pienentynyttä elämänpiiriään. Lomalla pari pystyi myös hoitamaan parisuhdettaan.

”Matka oli upea tilaisuus meille. Toivoisimme, että kaikki omaishoitajat ja hoidettavat saisivat osallistua tällaiselle matkalle”, Satu ja Mikael summaavat.

Omaishoitajat ja Läheiset -Liitto ry:n lokakuussa järjestämälle kuusipäiväiselle kylpylämatkalle osallistui kymmenen omaishoitajaa hoidettavan läheisensä kanssa. Matkaseurue sai nauttia muun muassa erilaisista hoidoista ja kuntouttavasta fysioterapiasta. Liiton kouluttaman lomaohjaajan järjestämissä kokoontumisissa omaishoitajat saivat myös vertaistukea toisilta samanlaisessa elämäntilanteessa olevilta.

 

17.11.2011

Kuka on omaishoitaja?

Avainapteekit omaishoitajien asialla

Kiitos lämmittää omaishoitajaa

Lisää aiheesta muualla

Omaishoitajat ja Läheiset -Liitto ry

Uusimmat


Hae uusin Avainapteekit-lehti
lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 

38231_Perrigo_ACO_Sun_Avainapteekit_banner_215x500
banneri Nicotinel_215x550

Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje