Puhu suoraan – ja tee se nätisti

  • puhu-suoraan-nätisti

Suoraan puhuminen ei aina ole helppoa, mutta taito on tarpeellinen. Pienet, omituiset tavat tuntuvat aluksi suhteen alussa hurmaavilta ja hassuilta – ja ne ovat täsmälleen samoja asioita, jotka muuttuvat myöhemmin raivostuttaviksi. Vaikeista aiheista olisi hyvä oppia puhumaan ilman riidan puhkeamista.

Kun ärsyynnymme, kehomme erittää adrenaliinia, taisteluhormonia. Se saa olon tuntumaan hetkellisesti hyväksi ja voimakkaaksi. Jos annamme kehon päättää, käyttäydymme suuttumuksen hetkellä hyökkäävästi – ja annamme samalla toiselle osapuolelle lisenssin käyttäytyä samalla tavalla.

Tällöin tilanne eskaloituu juuri sellaiseksi, miltä haluaisimme välttyä. Alamme riidellä, ja fokus siirtyy varsinaisesta asiasta helposti identiteettien väliseksi taisteluksi.

Tunteita ei toki pidä survoa loputtomasti piiloon, mutta jos tavoitteena on saada muutosta aikaiseksi, raivoaminen ei ole hyödyllisin työkalu.

Halutusta lopputuloksesta käsin ajatteleminen ja toisen arvostaminen sen sijaan on. Kun pidät kirkkaana mielessä mitä keskustelulta haluat, osaat asetella sanojasi tarkemmin. Tarkkuus on ystävällisyyttä: toisen on helpompi päästä kärryille, kun kehystät huolesi tarpeeksi yksityiskohtaisesti sen sijaan, että tokaiset jotain sen suuntaista kuin ”minähän täällä kuitenkin joudun aina kaiken hoitamaan”.

Opi fiksuksi keskustelijaksi

Ongelmat sisältävät aina toiveen muutoksesta. Kun annamme napakkaa palautetta, taustalla on toive jonkin asian muuttamisesta. ”Pitääkö sinun aina jättää likapyykit minun huolekseni” tarkoittaa pohjimmiltaan ”kunpa voisimme jakaa pyykkivuorot tasaisemmin”.

Niinpä ongelmista puhumisen sijaan usein paljon toimivampaa on kertoa suoraan mitä haluaisit. ”Haluaisin jakaa pyykkivuorot tasaisemmin. Olisiko se mielestäsi mahdollista?”.

Tietenkään toiveemme eivät aina toteudu sellaisinaan, mutta toiveiden esittäminen on huomattavasti tehokkaampi ongelmanratkaisun työkalu kuin syyttäminen tai – vielä kehnompaa – passiivis-aggressiivisuus. Toiveiden käsittely aktivoi luovaa ajattelua ja ohjaa mielen kohti erilaisia ratkaisumalleja, kun taas syyttäminen provosoi toisen osapuolen puolustuskannalle, jopa hyökkäysmoodiin.

Fiksu keskustelija on ennen kaikkea hyvä kuuntelija. Pyri saamaan aidosti selville toisen osapuolen näkökulma asiaan. Toisen kanssa on helpompi sovitella ja hakea ratkaisua, kun ymmärrät mistä kulmasta hän tulee pöytään.

Hyvä tapa osoittaa toiselle, että kuuntelet, on toistaa hänen sanojaan: ”Ymmärsinkö oikein, että…”

Tunteista niskalenkki

Jos tunteita yritetään kätkeä, ne kaappaavat tilanteessa vallan. Mutta tunteita voi osoittaa muutenkin kuin paiskomalla astioita. Usein pelkkä verbaalinen ilmaisu riittää: ”Olen todella harmissani siitä, että…” Vastapuoli näkee kyllä kehonkielestäsi, että nyt on tosi kyseessä.

Jos tunteet kaikista hyvistä aikeista huolimatta alkavat leiskua liian isoina, on aivan ok ehdottaa pientä erätaukoa. ”Minun on nyt vaikea ajatella selkeästi, koska olen niin kiukkuinen. Voidaanko palata tähän tunnin päästä?”.

Ja vaikka sinä olisit rauhallinen kuin pakastekala, toinen voi silti polttaa hihansa. Tällöin auttaa, jos eriytät toisen tunteet mielikuvaksi, jossa ne etenevät kassan hihnalla. ”Jahhas, siinä menee kiukkua…noin…kun odotan vielä hetken, niin sen perässä tulee varmasti jotain muuta…no niin”.

Jos vaikeiden asioiden esille nostaminen jännittää, muista, että onnistunut konflikti ennen kaikkea lujittaa suhdetta ja osapuolien välistä luottamusta. Se kannattaa sanoa puolisollekin: “Kyllä minä tiesin, että me pääsemme tässä asiassa sopimukseen, koska sinä olet niin reilu tyyppi”.

Niin raivostuttavasta tulee taas hurmaava.

Näin puhut suusi puhtaaksi nätisti

1
Vaikeneminen on välillä kultaa, sillä aktiivinen kuunteleminen on tärkein keskustelutaito.

puhu-suoraan

2
Esitä toiveita, älä syytöksiä. Toiveita on helpompi toteuttaa.

3
Mieti, mitä tuot neuvottelupöytään, kiukkua vai uteliaisuutta.

4
Ihmisillä on useimmiten jokin järkevä syy käyttäytyä kuten he käyttäytyvät. Jos et ymmärrä, kysy.

5
Puhu vaikeista asioista, vaikka se tarkoittaisi vaikeiden tunteiden sietämistä.

6
Kerro vaikein asia ensin, ja osoita sitten empatiaa.

7
Pohdi, mitä kaikesta huolimatta arvostat toisessa.

8
Jos keittää yli, ehdota jäähyä. On ihan ok vähän puhaltaa, ja aloittaa alusta. Kiukun vallassa syntyy harvoin hyvää.

Lähteet:
Furman-Ahola: Ratkaisukeskeinen työyhteisö,
Åhman-Gustafsberg: Tilannetaju – päätä paremmin,
Sheen & Douglas: Difficult Conversations

Lue myös:
Ole joustavasti jämäkkä

Uusimmat


Hae uusin Avainapteekit-lehti
lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 

Kasihuuhde_aqualan_avainapteekit_banneri

Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje