Oletko kriisissä? Lue selviytymisohjeet

stressi-uupumus-ehkäisy

Kriisin laukaisee usein menetys ja pettymys, kuten avioero. Mutta mistä apua, jos omat voimat eivät riitä toipumiseen?

Surua, vihaa, pettymystä. Viittaavatko tunteeni kriisiin vai masennukseen? Mikä on kriisin ja masennuksen ero?

"Kriisillä on jokin selkeä, laukaiseva tekijä, kuten läheisen kuolema, avioero tai työttömäksi jääminen”, psykoterapeutti Arto Pietikäinen Tampereen Terveystalosta kertoo.

Masennuksen syyt ovat usein epäselvemmät.

"Ihminen ei välttämättä tiedä, miksi on masentunut."

Kriisi etenee vaiheittain

Kriisistä toivutaan tiettyjen vaiheiden ja tuntemusten kautta. Ensiksi tulee sokki, järkytys, pettymys ja ahdistus, sen jälkeen mieli alkaa käsitellä tapahtunutta. Sitten tilanteeseen sopeudutaan.

”Esimerkiksi erokriisissä sosiaalisen tuen etsintä on tärkeintä. Hyvän ystävän kanssa keskustelu tai ammattiavun hakeminen auttaa. Ero on surtava läpi, jotta siitä toipuisi.”

Monenlaisia kriisejä

Kriiseissäkin on eroja. Vakavimmat kriisit aiheutuvat traumoista, kuten läheisen ihmisen väkivaltaisesta kuolemasta tai itsemurhasta, onnettomuuteen joutumisesta tai raiskauksesta.

Elämänkriiseissä on kyse traumaattisia kriisejä astetta lievemmistä vastoinkäymisistä, vaikka vaikea avioero tai työttömäksi jääminen satuttaa kokijaansa usein pitkään ja pahasti.

Lisäksi on kehityskriisejä, joista murrosikä lienee tunnetuin.

Hälytyskellot soimaan

Mutta missä vaiheessa kriisin mukanaan tuoma paha olo kääntyy masennukseksi? Missä kulkee normaalin suremisen ja hälyttävän alakulon raja?

"Raja kulkee siinä, kun vetämättömyys, ankea olo ja surullinen mieli ovat kestäneet pari, kolme kuukautta, eikä vointi ole helpottanut”, psykologi sanoo.

”Samoin on syytä huolestua, jos tuossa ajassa mikään ei edelleenkään huvita tai iloa tuottaneet asiat tuntuvat kadonneen kuin harmaaseen sumuun."

Selviytymiskeinot puntarissa

Elämänkriisejä tulee vastaan meistä jokaiselle. Niistä selviytyminen riippuu pitkälti oppimistamme keinoista selviytyä.

"Murehtiminen ja vatvominen kuuluvat asiaan, mutta eivät kuukausikaupalla ja niin, että syyllistäisimme kriiseissä itseämme.”

Se, miksi toinen toipuu elämän kolhuista päivissä tai viikoissa, mutta toisen kriisit tai vastoinkäymiset masentavat, on useamman tekijän summa.

”Masentua voi kuka tahansa, mutta herkemmässä riskissä on eristäytyvä ja aiempia masennuskausia läpikäynyt persoona.”

Liiku ja askaroi

Kun masennukseen sitten havahtuu, saattaa sairastuneen puhti olla jo kadoksissa. Harrastukset ovat jääneet, kontaktit kavereihin, lähimpiinkin, supistuneet tai kuihtuneet pois. Sellaiset arjen askareet, jotka ennen on tehnyt melkeinpä huomaamattaan, tuntuvat nyt ikäviltä ja työläiltä.

”Silloin kannattaa sopia itsensä kanssa, että panenpa vähän puhtia pesään. Käyttäytymisen aktivoiminen lisää todetusti ja parhaiten lievästi masentuneen hyvinvointia ja ehkäisee masennusta vakavoitumasta."

"Toinen ihminen ei voi tokaista masentuneelle, että otapa itseäsi nyt niskasta kiinni, mutta masentunut itse voi kannustaa itseään liikkeelle”, Pietikäinen sanoo.

Hae ajoissa apua 

Pitkittyneeseen kriisiin ja masennukseen kannattaa etsiä ammattimaista keskusteluapua. Sitä saa esimerkiksi mielenterveyspoliklinikoilta, Väestöliitosta tai yksityisiltä pari- ja perheterapeuteilta.

”Monissa kunnissa on niin sanottuja matalan kynnyksen paikkoja, jonne voi mennä kadulta ilman ajanvarausta. Puhelinluettelosta löytyy valtakunnallisia mielenterveyden palvelunumeroita”, Arto Pietikäinen vinkkaa.

3.11.2011

Periytyykö masennus?

Onko nuori masentunut?

Tunnista masennuksen merkit

Tunnista synnytyksen jälkeinen masennus

 Lisätietoa aiheesta muualla

Lääkärikirja Duodecim: Masennus

Terveyskirjasto: Masennus

Uusimmat


Hae uusin Avainapteekit-lehti
lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 

38231_Perrigo_ACO_Sun_Avainapteekit_banner_215x500
banneri Nicotinel_215x550

Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje