Näin säilytät ilon työssä

  • työnilo

Vietämme niin ison osan ajastamme työpaikalla, ettei sinne kannata mennä murjottamaan. Muutos lähtee siitä, että uskaltautuu puhumaan.

Olemme mestareita kertomaan itsellemme ja muille, mikä työpaikalla on pielessä. Pomot sitä, kiire tätä, resurssit tuota, ja myyntiosaston Markkukin se jättää kopiokoneen paperikasetin täyttämättä, vaikka itse käytti viimeiset arkit.

Ja niinhän se on. On surkeita pomoja, aliresursointia ja ylityöllistämistä sekä selvittämättömiä erimielisyyksiä. Usein napiseminen on harmitonta työpaikkaviihdettä, joka unohtuu yhtä nopeasti kuin lainatun nitojan palauttaminen paikalleen. Mutta valittaminen voi olla myös kuin häkää, joka torppaa innostuksen ja tuunausideat – kaksi tehokkainta uupumuksen ja tylsistymisen ennaltaehkäisijää.

työssä jaksaminen

IKÄVÄN PITÄMISEN voi katkaista näin: kun seuraavan kerran marmatat siitä, mikä tympii ja mistä haluaisit jo eroon, kerro samaan hengenvetoon mitä haluaisit tilalle. Jos asiat toimisivat jo sillä tavoin kuin haluaisit, miten ne silloin toimisivat? Millainen tekeminen tuottaisi iloa?

Kun uskaltaudut määrittelemään mahdollisimman tarkkaan ja konkreettisesti mitä työltäsi toivot, saat vastalahjaksi tankillisen kerosiinia: tavoitteen, jota kohti pyrkiä. Kun tavoite on selvillä, keksit kyllä keinot, joilla kulkea kohti sitä.

Ajatusta voi verrata taksimatkaan. Jos hyppäisit takapenkille moittimaan kuskia, kertomatta osoitetta mihin haluat mennä, jäisitte pysäkille jumittamaan. Mutta tilanne ratkeaisi heti, kun kertoisit, minne haluat mennä. 

Älä jää odottamaan, että muut arvaavat mitä työltäsi haluaisit. Kerro. Esitä ehdotuksia, kerro mitä haluat lisää, miten itse kehittäisit sitä, minkä ajattelet lisäävän iloa ja virtaavuutta.

työhyvinvointi_anna_perho

Haluaisin tunnin rauhallista työaikaa aamupäivisin.

Haluaisin esimieheltäni apua tehtävien priorisointiin.

Haluaisin, että Markkukin täyttää kopiokonetta.

Toiveisiin on helpompi ottaa rakentavaa kantaa kuin valittamiseen. Toivominen on kuin syöttämistä: heitän sinulle tämän, miten vastaisit?

MITÄ HALUAISIT? Näennäisesti kysymys on yksinkertainen, mutta ytimeltään työläs ja vaikea.

Aivomme eivät innostu uusista ehdotuksista, koska ne haluavat pysytellä tutuissa ja turvallisissa toimintatavoissa säästääkseen energiaa taistele tai pakene -tilanteiden varalle. 

Toiveista ja tarpeista kertominen tekee meistä myös haavoittuvaisia. Jos kerron mitä työltäni toivon, joudun kohtaamaan joukon hankalia lisäkysymyksiä. Onko minulla kehittymismahdollisuuksia? Uskonko, että ikävä ilmapiiri todella muuttuu? Olenko edes oikealla alalla?

Toivomuksista kertominen sitouttaa niiden esittäjän osaksi ratkaisuja, mikä on paljon työläämpää kuin kahvihuoneparlamentissa valittaminen.

Minun pitää uskaltaa sulkea puhelin ja sähköposti saadakseni tunnin rauhallista aikaa.

Minun pitää uskaltaa myöntää esimiehelle, että tarvitsen apua priorisointiin.

Minun pitää kehdata kertoa Markulle, että haluaisin hänen lisäävän paperia kopsukoneeseen.

Nälkäongelman ratkaisuun verrattuna helppoja juttuja, mutta sosiaalisesti vaativia arjen tilanteita.

LISÄKSI JOUDUMME käsittelemään sitä riskiä, että toiveemme torjutaan kaikesta huolimatta. Mutta kyse on todennäköisyyksien kasvattamisesta. Kun kerromme rohkeasti itsellemme ja muille miten iloa tuottava työn arki toimii, olemme joka tapauksessa lähempänä sen toteutumista kuin hautomalla ajatuksiamme yksin.

8 askelta iloisempaan työpäivään

Rakenna tavoite. Kerro mitä haluat sen tilalle, mikä ei vielä toimi.

2 Jos asia olisi jo kunnossa, miten oma toimintasi muuttuisi?

työhyvinvointi

Kiinnitä huomio hetkiin, jolloin hommat sujuvat jo hyvin. Mikä sen mahdollistaa?

Tee aluksi minimi. Mikä olisi helpoin mahdollinen teko, jolla voisit välittömästi lisätä iloa tai kepeyttä työhösi?

5 Kenen kanssa haluaisit keskustella toiveistasi?

6 Kuvittele, miten asiat etenevät, jos et sano mitään.

7 Millaiset asiat vapaa-ajalla antavat virtaa työtankkiisi?

Kanna vastuu ilmapiiristä. Keille tuotat itse iloa, valoa tai apua työssäsi?

Kirjoittaja Anna Perho on ratkaisukeskeinen valmentaja ja työyhteisöasiantuntija.

Lue lisää:
Puhu suoraan – ja tee se nätisti.
Työssä onnistuminen tekee terää

Uusimmat


Hae uusin Avainapteekit-lehti
lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 

Kasihuuhde_aqualan_avainapteekit_banneri

Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje