Mistä auttavassa puhelimessa keskustellaan?

  • auttava_puhelin_lapsi_nuori

Yleisin aihe nuorilla on seksi, mutta lähes puolet soitoista johtuvat lasten arjen yksinäisyydestä.

1. Seksuaalisuus ja seksi

Seksuaalisuus ja seksi ovat aina kiinnostaneet nuoria, mikä näkyy myös MLL:n Lasten ja nuorten auttavassa puhelimessa. Seksi on nuorten esille nostamista aiheista yleisin. On luontevaa, että nuori haluaa pohtia seksuaalisuuteen liittyviä kysymyksiä turvallisen, mutta itselleen tarpeeksi etäällä olevan aikuisen kanssa. Joskus seksiin liittyvät puhelut ovat päivystäjillekin hämmentäviä, esimerkiksi silloin kun puhelinlangan toisessa päässä on lapsi, joka tekee päivystäjälle provokatiivisia ehdotuksia. Silloin päivystäjän tehtävänä on ottaa tilanne haltuun, sillä usein lapsi on nähnyt jotain mieltään vaivaavaa, kuten pornoa, josta hän haluaisi jutella.

2. Arjen yksinäisyys

Lähes puolet MLL:n Lasten ja nuorten auttavaan puhelimeen tulevista soitoista johtuvat arjen yksinäisyydestä. Soitot sijoittuvat iltapäivän tunteihin, jolloin lasten koulupäivä on ohi, mutta vanhemmat ovat vielä töissä. Lapsen kannalta tyhjät tunnit ovat tulosta suomalaislasten lyhyistä koulupäivistä, vanhempien pitkistä työpäivistä ja kasvatusperinteestä, jossa reippaus ja itsenäisyys korostuvat ihanteina.
– Lasten arjessa kokemasta yksinäisyydestä ei voi syyllistää vanhempia. Alakouluikäisten lasten vanhemmat eivät useinkaan voi olla kotona puoliltapäivin lastensa kanssa, eivätkä lapset edes välttämättä silloin tarvitse vanhempaa vierelleen. Olisi kuitenkin tärkeää, että lasten tavoitettavissa olisi myös iltapäivisin joku tuttu ja turvallinen aikuinen, Tatjana Pajamäki sanoo.

3. Maailma muuttuu

Maailma muuttuu ja samalla muuttuvat myös perheet ja lasten ja nuorten todellisuus. MLL:n johtava asiantuntija Esa Iivonen listasi yhteiskunnallisia muutosten isoja trendejä:

  • Monikulttuurisuus – Maahanmuuttajataustaisia lapsia on Suomessa entistä enemmän.
  • Kaupungistuminen – Yhä useampi lapsi kasvaa kaupungissa. Maaseudulla asuvien lasten osuus pienenee.
  • Tasaveroinen vanhemmuus – Isät ovat aikaisempaa enemmän mukana lastensa arjessa.
  • Eriarvoistuminen – Lapsiperheiden eriarvoistuminen näkyy muun muassa perheiden taloudellisissa resursseissa ja nuorten terveyskäyttäytymisessä.

4. Tarvittaessa jatkotoimenpiteitä

Toisinaan tarvitaan jatkotoimenpiteitä. Lasten ja nuorten auttavaan puhelimeen tulee myös puheluita, joissa soittaja on hyvä ohjata lisätuen piiriin. Silloin päivystäjät yrittävät saada lapsen uskaltamaan juttusille myös helpommin lähellä olevan auttajatahon kanssa. Hätätilanteissa lapsen luo hälytetään tarvittaessa apua. Välillä sopivaa auttavaa tahoa mietitään nuoren kanssa puhelimessa yhdessä. Joskus se on yllättävän hankalaa.

– Osa ei ole koskaan nähnyt koulupsykologia ja osa ei edes tiedä, mikä on koulukuraattori, Tatjana Pajamäki kertoo.

5. Apua tarjolla

Avainapteekit tukee MLL:n Lasten ja nuorten auttavan puhelimen toimintaa taloudellisesti sekä jakamalla toiminnasta tietoa eri mediakanavien kautta.

MLL:n Lasten ja nuorten auttavaan puhelimeen voivat soittaa kaikki alle 21-vuotiaat maanantaista perjantaihin kello 14–20 sekä lauantaisin ja sunnuntaisin kello 17–20. Puhelinnumero on 116 111.

Nettikirjeen voi kirjoittaa nimettömänä MLL:n internet-sivuilla osoitteessa http://www.mll.fi/mll/auttavatpuhelimet/lnpn/. Saman nettisivun kautta pääsee myös chattiin maanantaista keskiviikkoon kello 17–20.

Lue lisää:

Auttava puhelin kuuntelee

Uusimmat


Uusi Avainapteekit-lehti on ilmestynyt!
Hae omasi lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 


Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje