Kuinka paljon unta lapsi tarvitsee?

nukkuuko_lapseni_tarpeeksi_artikkeli

Taaperon yöllinen heräily tai murrosikäisen myöhään valvominen ei vielä välttämättä merkitse sitä, että lapsi nukkuisi liian vähän.

”Varsinkin pieni lapsi heräilee öisin, mutta nukkuu silti tarpeeksi. Kun lapsi saa riittävästi unta, hän herää aamulla virkeänä, eikä ole poikkeuksellisen ärtyisä”, kuvailee unitutkija Markku Partinen.

Unella on suuri merkitys lapsen kasvulle ja kehitykselle. Sen aikana lapsen aivot prosessoivat ja painavat pysyvästi muistiin päivän aikana koettuja ja opittuja asioita.

Alle kouluikäinen tarvitsee unta keskimäärin 11–13 tuntia vuorokaudessa ja koululaisenkin pitäisi nukkua vielä 9–12 tuntia yössä. Vasta murrosiässä unentarve alkaa laskea 8 tuntiin, jolloin nuorta ei ehkä nukuta illalla.

”Lapsen unettomuuden syyt ovat samat kuin aikuisellakin. Lisäksi ympäristön levottomuus heijastuu lapsen uneen.”

Partinen kehottaa pohtimaan nukahtamistilanteen levollisuutta varsinkin silloin, jos lapsi toistuvasti herää itkien tai huutaen. Mukavat, tutut iltarituaalit, sadut ja läheisyys lisäävät turvallisuuden tunnetta, mikä puolestaan edistää nukahtamista ja hyvää unta.

20.11.2012

Villasukat ja viileys auttavat nukahtamaan

Lisätietoa aiheesta muualla

Terveyskirjasto Unihäiriöt lapsella

Mannerheimin Lastensuojeluliitto Uni

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri Vauvojen unihäiriöt

Uusimmat


Uusi Avainapteekit-lehti on ilmestynyt!
Hae omasi lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 


Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje