Kaamosmasennus voikin olla uupumusta

kirkasvalo-korva-apu

Kaamosoireilevat eivät välttämättä ole masentuneita vaan kyseessä voi olla luonnonvalon puutteesta johtuva uupumus. Tuoreen suomalaistutkimuksen mukaan korviin työnnettävät kirkasvalokuulokkeet auttavat kaamosoireista kärsiviä.

Kirkasvalokuulokkeet vievät valon korvakäytävien kautta aivojen valovasteellisille alueille, joissa tuotetaan ja varastoidaan serotoniinia, melatoniinia ja dopamiinia. Ne ovat mielialoihin ja vireyteen vaikuttavia hormoneja.

Oulun yliopiston toteuttama ja Valkee Oy:n rahoittama tutkimusohjelma on todentanut ihmisaivojen valovasteellisuuden ensimmäistä kertaa maailmassa. Kliinisissä kokeissa havaittiin, että 92 prosenttia kaamosmasennuksesta
ja -oireista kärsivistä koki kaikkien oireidensa poistuvan neljän viikon aikana päivittäisen kirkasvaloannoksen avulla.

Tutkimusryhmää johtaa yleislääketieteen professori ja psykiatri Markku Timonen Oulun yliopiston terveystieteiden laitokselta. Hänen mukaansa noin 20 prosenttia suomalaisista kärsii kaamosoireista loka-helmikuun välillä. Oireita ovat väsymys, ruokahalun ja unen tarpeen lisääntyminen, huono unenlaatu ja heräämisvaikeudet aamuisin.

Uupunut ei välttämättä ole masentunut

Diagnosoitu kaamosmasennus vaivaa noin yhtä prosenttia suomalaisista. Timonen ei kuitenkaan haluaisi määrittää heitä masentuneiksi, sillä masennuksesta ja muista mielenterveysongelmista kärsivät saattavat leimautua yhteiskunnassamme.

”Olen tutkinut kaamosmasennuksesta kärsiviä potilaita kolmen vuoden ajan. Kokemukseni mukaan heidän oireensa ovat erilaisia kuin tavallisessa masennuksessa. Kaamosmasennuksen sijaan meidän pitäisi puhua kaamosuupumuksesta, koska mielestäni tyypillinen kaamosmasennus ei ole psykiatrinen oireyhtymä, vaan neurologinen ongelma. Auringonvalon puute saa heissä aikaan väsymyksen tunteen, jolloin he juuri ja juuri jaksavat tehdä työnsä, mutta sosiaalinen ja muu elämä kärsii. Silti heidän mielialansa ei yleensä ole samalla tavalla masentunut kuin ei-vuodenaikaan liittyvässä masennuksessa.”

Uusi keksintö herättää keskustelua

Oululainen Valkee Oy lanseerasi kirkasvalokuulokkeen vuosi sitten. Julkisuudessa laite on herättänyt epäilyksiä, mutta toimitusjohtaja Timo Ahopellon mukaan asiakaspalaute on ollut pääosin myönteistä.

”Viime kaamoskaudella myimme 6000 kirkasvalokuuloketta. Alle 20 henkilöä raportoi haittavaikutuksista, mikä yleensä oli ohimenevää päänsärkyä hoidon alussa. Kaikkein valoherkimmillä ihmisillä voi ilmetä myös uneen tai vuorokausirytmiin liittyviä haasteita.”

Ahopellon mukaan valtaosalle käyttäjistä sopii kuuden lumenin annos kirkasvaloa 10 minuutin ajan päivittäin. Useimmat saavat parhaat hyödyt aamulla nautitusta valosta, mutta 20-30 prosenttia ihmisistä hyötyy enemmän illalla otetusta valoannoksesta.

”Syytä tähän ei tiedetä. Erään hypoteesin mukaan ihmisen sisäinen vuorokausikello vaikuttaa ajankohtaan, jolloin hän saa valohoidosta parhaan vasteen. Tulevaisuudessa aiomme tutkia edelleen valon vaikutusta ihmisaivoihin.”

9.11.2011

Karkota kaamosmasennus kirkasvalohoidolla

Aiheesta muualla

Kaamosmasennuksen geenit

Uusimmat


Hae uusin Avainapteekit-lehti
lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 

38231_Perrigo_ACO_Sun_Avainapteekit_banner_215x500
banneri Nicotinel_215x550

Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje