Suojaa silmät auringolta

suojaa_silmat_artikkeli

Aurinkolasit ovat tarpeen, kun oleskellaan auringossa lumella, hiekalla, merellä, lähellä päiväntasaajaa tai paljon merenpintaa korkeammalla.

Pitkä oleskelu kirkkaassa auringon paisteessa silmiä suojaamatta saattaa aiheuttaa silmien sarveiskalvojen tulehduksen eli lumisokeuden.

Suojaa silmät

Lumisokeuden voi estää aurinkolaseilla, lierihatulla tai lippalakilla ja oleskelemalla varjossa. Jos säteily on voimakasta, aurinkolaseja on syytä käyttää myös varjossa oleskeltaessa.

Auringon valosta jopa 50 prosenttia on hajasäteilyä eli sitä tulee muualta kuin suorasta säteilystä. Lumi puolestaan heijastaa 80 prosenttia ultraviolettisäteistä takaisin, joten silmän sarveiskalvolle tulee sekä suoria UV-säteitä taivaalta että heijastuneita alhaaltapäin.

Erityisesti lasten silmät tulee suojata: vauvat varjoon, leikki-ikäisille lierihattu tai lippis ja aurinkolasit.

Tunnista oireet

Lumisokeuden oireita ovat silmien voimakas valonarkuus, kipu, vetistys, roskantunne, luomiturvotus ja luomen lihasten kouristelu. Oireet alkavat yleensä 6-8 tunnin kuluttua altistuksesta. Ne häviävät itsestään 1-2 vuokaudessa, kun sarveiskalvon solut ovat uusiutuneet.

Lepo hoitaa

 Lievän lumisokeuden hoidoksi riittää lepo silmät suljettuina. Reseptittä saatava kipulääke lievittää kivuntunnetta. Lääkäri voi määrätä tarvittaessa silmiin antibioottivoidetta ja laput silmille 24 tunniksi. Silmälääkäri voi lisäksi käyttää tippoja, jotka rentouttavat silmän sisällä olevan sädelihaksen kouristuksen.
 Lumisokeudesta ei yleensä jää pysyviä vaurioita, mutta toistuessaan vauriot voivat tehdä pysyvää haittaa. Pitkään jatkuneella auringonvalon altistuksella on yhteys myös harmaakaihiin. 

Ehkäise ennalta

Hyvät aurinkolasit pysäyttävät  UVA- ja UVB- säteet ja osan sinistä valoa.  Siitä on haittaa silmien väliaineille ja verkkokalvon soluille.

Aurinkolaseja valitessa kannattaa panostaa linsseihin ja kehysten istuvuuteen. Asiantuntevaa valinta-apua saa optikoilta.

Lähde: Optisen Alan Tiedotuskeskus

Päivitetty 15.5.2012.

Lisätietoa aiheesta muualla

Vinkkejä aurinkolasien valintaan

Uusimmat


Hae uusin Avainapteekit-lehti
lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 

38231_Perrigo_ACO_Sun_Avainapteekit_banner_215x500
banneri Nicotinel_215x550

Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje