Näin hoidat hiertymän tai rakon

rakko-hiertymä-hoito

Rakko jalassa? Lue, miten hiertymät ja rakot hoidetaan oikein.

Hiertymä tai rakko syntyy usein esimerkiksi pitkällä kävelyretkellä, hiihtolenkillä, kuljettaessa kengillä ilman sukkia tai kun otetaan uusia kenkiä käyttöön. Rakko on kehon keino suojata syvempiä kudoksia.

Suojaa rakko hyvin

Älä puhkaise rakkoa, vaan suojaa se esimerkiksi hydrokolloidilaastarilla. Jos rakko on iso, voit puhkaista sen varovasti sivulta. Hydrokolloidilaastari pysyy paikallaan useita päiviä. Pidä laastaria jalassa niin kauan kunnes rakko on parantunut.

Jos rakkoalue on tulehtunut tai siinä on turvotusta, punoitusta tai kipua, et voi käyttää hydrokolloidilaastaria. Pese, hoida ja suojaa ihoalue päivittäin kunnes tulehdus on parantunut. Ota tarvittaessa yhteyttä lääkäriin. Jos sinulla on diabetes, kannattaa herkemmin olla lääkäriin yhteydessä.

Rakkoja voi ennaltaehkäistä

Paras tapa ennaltaehkäistä jalkojen rakkoja on hoitaa ihoa hyvin, sillä rakko syntyy helpommin kuivaan ihoon. Käytä hyvin istuvia ja oikeankokoisia kenkiä sekä sukkia, jotka kuljettavat kosteuden pois iholta.

Asiantuntijana oli farmaseutti Jenny Holländer Kaarinan apteekista.

Päivitetty 22.3.2013.

Lisää aiheesta muualla:

Terveyskirjasto: Rakko

Uusimmat


Hae uusin Avainapteekit-lehti
lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 

85123589 Avainapteekit_Cystalia banneri_215x300px_052021

Aqualan_L_banneri_avainapteekit_215x500_2021

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje