Näin ehkäiset matkapahoinvoinnin

matka-pahoinvointi-apu

Aiheuttaako pitkä bussimatka tai tuulinen risteily jo ajatuksenakin huonon olon? Lue vinkit matkapahoinvoinnin ehkäisyyn.

Matkapahoinvointi johtuu sisäkorvassa olevan tasapainoelimen ärsytyksestä. Sen aiheuttaa joko kehon tai kulkuneuvon liike. Herkimpiä matkapahoinvoinnille ovat 2-12-vuotiaat lapset. Naiset kärsivät matkapahoinvoinnista herkemmin kuin miehet etenkin kuukautisten aikana tai raskaana olleessaan.

Matkapahoinvoinnin ensioireita ovat kalpeus, kylmä hiki, haukottelu ja lisääntynyt syljeneritys. Pahoinvointia ja oksentelua voi olla heti tai ne tulevat myöhemmin. Matkapahoinvointiin voi liittyä myös päänsärkyä, heikotusta ja ripulia.

Pahoinvointi häviää yleensä parissa kolmessa päivässä, kun tasapainoelin tottuu esimerkiksi laivan keinuntaan pitkällä merimatkalla.

Istu etupenkillä katse horisontissa

Paras apu matkapahoinvointiin on valmistautuminen ennakolta. Kulkuneuvoissa kannattaa pyrkiä sijoittumaan lähelle keskiosaa tai autossa etupenkille. Katse kannattaa suunnata eteenpäin horisonttiin.

”Yleisesti ottaen pää alaspäin oleminen, esimerkiksi lukeminen, altistaa helposti matkapahoinvoinnille. Oikein pahassa matkapahoinvoinnissa makuuasento ja silmien kiinnipitäminen auttavat. Horisontin heiluminen ja näköaistimus voivat laukaista pahoinvoinnin”, apulaisylilääkäri Pia Hakio Espoonlahden terveysasemalta kertoo.

Myös valoisuudella voi olla merkitystä, sillä päivänvalossa on helpompi kohdistaa katse horisonttiin kuin pilkkopimeässä. Siksi auto- tai bussimatka voikin olla viisasta tehdä päivällä.

Riittävästi nestettä ja ruokaa

Edellisenä päivänä tai matkan aikana ei kannata käyttää alkoholia, sillä se voi jopa pahentaa oireita. Riittävä veden juominen ja syöminen ovat tärkeitä, jotta verensokeri on tasainen, suolatasapaino kohdallaan ja elintoiminnot muutenkin mahdollisimman normaalit matkan aikana.

Myös lämmin pukeutuminen auttaa, vaikka Hakion mukaan ei osatakaan sanoa miksi.

Apua lääkkeistä ja inkivääristä

Matkapahoinvointilääkkeet auttavat parhaiten, jos ne on otettu hyvissä ajoin ennen matkaa. Tehokkain on yli 10-vuotiaille sopiva skopolamiinilaastari. Lievempiin oireisiin antihistamiinipohjaiset matkapahoinvointilääkkeet riittävät hyvin. Pienille lapsille on olemassa reseptilääke matkapahoinvointiin.

Luontaistuotteiden tehoa matkapahoinvoinnin ehkäisyssä ei ole todistettu. Sen sijaan inkivääristä monet ovat kertoneet saaneensa apua. Matkapahoinvointiin tarkoitetuista rannekkeista ei myöskään ole todistetusti apua, mutta joillakin nekin voivat toimia.

Hakio muistuttaa myös psyykkisten tekijöiden merkityksestä pahoinvoinnissa.

”Jos pelotellaan pahoinvoinnilla ja odotetaan, milloin se tulee, niin paha olo voi myös tulla herkemmin.”

31.5.2013

Uusimmat


Hae uusin Avainapteekit-lehti
lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 

85123589 Avainapteekit_Cystalia banneri_215x300px_052021

Aqualan_L_banneri_avainapteekit_215x500_2021

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje