Matkailija, tarkista rokotuksesi!

  • AA0218_tropit_rokote

Rokotusten voimassaolo kannattaa tarkistaa hyvissä ajoin ennen lomamatkaa.

Suomalaisten suosikkikohteita kesäaikaan ovat Viron ja Ruotsin lisäksi muun muassa Kreikka, Espanja, Kroatia ja Bulgaria*. Mitä rokotuksia näihin maihin olisi hyvä olla voimassa?

− Kansallisessa rokotusohjelmassa olevat ja Suomessakin suositellut rokotukset riittävät pääosin. Bulgariaan suositellaan hepatiitti A-suojaa kaikille, ja Viroon, Kreikkaan, Espanjaan ja Kroatiaan riskiarvion perusteella. Ruotsissa ja Virossa riskialueilla luonnossa liikkuessa kannattaa tarkistaa puutiaisaivotulehdukselta suojautumisen tarve, THL:n tartuntatautilääkäri Leif Lakoma neuvoo.

WHO:n mukaan tuhkarokkotapauksia oli viime vuonna Euroopassa nelinkertainen määrä edellisvuoteen nähden.

− Suurin osa tapauksista on Romaniassa, Italiassa ja Ukrainassa. Tänä vuonna tuhkarokkoa on esiintynyt erityisesti Kreikassa. Oma suoja sitä vastaan kannattaa tarkistaa ja tarvittaessa täydentää rokotteilla. Lisäksi 6−12 kuukauden ikäisille lapsille suositellaan ylimääräistä rokotetta Pohjoismaiden ja Viron ulkopuolelle matkustettaessa.

Maakohtaiset rokotukset ja riskialueet voi tarkistaa THL:n sivuilta Matkailijan terveysoppaasta. Omien rokotusten voimassaolo tulisi tarkistaa ajoissa, sillä suojan kehittymisessä menee yleensä joitakin viikkoja ja osa rokotteista vaatii tehosteannoksen.

*Lähde: Tilastokeskus ja SMAL

Lue lisää:

Lääkkeet mukaan matkalle

Uusimmat


Hae uusin Avainapteekit-lehti
lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 

Kasihuuhde_aqualan_avainapteekit_banneri

Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje