Matkailija, ota rokotukset ajoissa

matkailu_rokotukset_artikkeli

Mitä kauemmaksi matkustat, sen tärkeämpää on pitää rokotussuoja ajan tasalla. Tee asiantuntijan kanssa rokotustarvekartoitus ja ota rokotukset ajoissa.

Mitä tarvitaan

Perusrokotteet eli polio, jäykkäkouristus- ja kurkkumätä- sekä MPR-rokotteet on hyvä pitää aina voimassa. Niiden suojateho kestää ovat yleensä 10 vuotta. Sen jälkeen ne tarvitsevat tehosterokotuksen.

Muu rokotustarve räätälöidään yksilöllisesti.
"Lisärokotusten tarpeeseen vaikuttavat matkaajan perusterveys, mahdolliset lääkkeet,  matkakohde, matkan kesto", matkustustapa ja elämäntyylikin, matkailulääkäri Jukka Riutta Postitalon Matkailuklinikalta kertoo.

Yleisimmät lisärokotteet ovat tarttuvia maksatulehduksia vastaan kehitetyt hepatiitti A- ja B-rokotukset. Jotkut maat vaativat pakollisena rokotuksena keltakuumerokotuksen.

Milloin otetaan

Rokotustarve on hyvä selvittää kuukausi, pari ennen matkaa. Osa rokotuksista vaatii useamman pistoksen tietyin aikavälein, ennen kuin täysi suoja saavutetaan.

"Jos matka suuntautuu kaukomaille tai huonon hygienian lähimaihin, rokotukset kannattaa ottaa vähintään kuusi viikkoa ennen matkalle lähtöä. Näin rokotesuoja on olemassa jo matkan alkupäivinä."

Jos rokotus unohtui

Rokotukset voidaan antaa nopeutetussa aikataulussa ennen matkaa. Tosin silloin niiden suojateho ei ole yhtä hyvä, kuin ajoissa annetun rokotuksen.
Rokotuksia voi ottaa samalla kertaa useampia. Yleensä rokotteista ei tule muuta oireilua, kuin paikallista kipuilua ja turvotusta rokotuskohtaan. 

Hanki rokotustodistus

Rokottamiset kannattaa merkkauttaa WHO:n laatimaan keltaiseen kansainväliseen rokotustodistukseen. Se on hyvä ottaa mukaan matkalle.
Kaukomatkailija saa lisäneuvoja matkailulääketieteeseen erikoistuneilta lääkäreiltä.

23.5.2013

Pakkaa mukaan matka-apteekki!

15 x näin pysyt terveenä matkalla

Lisätietoa aiheesta muualla

Matkailijan rokotukset

Luettelo rokotuksista maittain

Uusimmat


Hae uusin Avainapteekit-lehti
lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 

85123589 Avainapteekit_Cystalia banneri_215x300px_052021

Aqualan_L_banneri_avainapteekit_215x500_2021

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje