Matkailija: muista nämä rokotukset!

matkailu-rokotukset-rokotteet

Mitä rokotuksia tarvitset, kun matkustat trooppiselle alueelle? Lue infektiolääkäri Anu Kanteleen ohjeet.

Milloin otat rokotteet?

Rokottamalla ihmisen elimistölle esitellään taudinaiheuttaja vaarattomassa muodossa, ja keho valmistaa vasta-aineita sitä vastaan. Näin elimistö on jo varautunut, kun se kohtaa taudinaiheuttajan, eikä sairastu.

Keho tarvitsee kuitenkin riittävästi aikaa vasta-aineiden muodostamiseen. Matkalle lähtijän kannattaa hakeutua matkailuterveyteen perehtyneen asiantuntijan vastaanotolle jo pari kuukautta ennen matkaa, jotta kaikki rokotukset ehditään saada ajoissa kuntoon.

Tärkeä malarian estolääkitys

  • Puolet maapallon väestöstä asuu malaria-alueilla, ja tautiin kuolee vuosittain noin miljoona ihmistä.
  • Suomessa todetaan vuosittain 20–40 tartuntaa, joista valtaosa on saatu Afrikasta.
  • Tauti on ehkäistävissä estolääkityksellä ja hyttys­suojauksella.
  • Malaria-alueella matkailleen tulisi hakeutua lääkärin hoitoon heti kuumeen noustua.

Jokaiselta matkailijalta tarkistetaan ensin perusrokotusten voimassaolo. Suomessa perusrokotussuojaan kuuluvat polio-, jäykkäkouristus- ja kurkkumätärokotteet sekä MPR-yhdistelmärokote, joka sisältää vasta-aineet sikotautiin, tuhkarokkoon ja vihurirokkoon.

Sen jälkeen tehdään suunnitelma tarvittavista lisärokotuksista ja malarian estolääkkeistä matkakohteen, matkan pituuden sekä matkailijan iän ja terveydentilan perusteella.

Mitä rokotuksia tarvitset?

Yleisin trooppisille alueille suositeltava rokote on A-hepatiitti, joka onkin vähentynyt huomattavasti rokotteiden yleistymisen myötä.

Influenssaa ei yleensä mielletä matkarokotteeksi, koska se kuuluu myös kotimaassa suositeltaviin rokotuksiin. Se on kuitenkin matkailijan yleisin rokotteilla ehkäistävä sairaus. Aasiassa influenssaa esiintyy ympäri vuoden, ja eteläisellä pallonpuoliskolla influenssakausi alkaa ennen Suomen influenssakautta.

Miten reppureissaaja voi suojautua infektioilta?

Viikkoja reissaava reppumatkaaja tarvitsee perusturistia kattavamman rokotussuojan, koska pitkään kestävällä matkalla sairastumisen riski kasvaa. Myös turistikohteiden ulkopuolella oleskelu lisää tartuntavaaraa. Kiertelevälle reppureissaajalle suositellaan usein esimerkiksi lavantautirokotetta ja Japanin aivokuumerokotetta sekä malarianestolääkitystä.

Kolerarokote on tarpeen poikkeuksellisen epähygieenisiin oloihin matkustaville, kuten pakolaisleireillä työskenteleville.

Tarvitseeko tavallinen turisti kolerarokotetta?

Trooppisille alueille matkustavista 30–60 prosenttia saa turistiripulin. Sitä vastaan ei ole rokotetta. Osa matkailijoista haluaa kuitenkin suun kautta nautittavan kolerarokotteen, sillä se antaa suojaa myös ETEC-bakteeria vastaan, joka on turistiripulin yleisin aiheuttaja.

Huolehdi myös näistä

  • Monet taudit tarttuvat saastuneen ruoan ja juomaveden välityksellä. Siksi varovainen ruokavalio ja hyvä käsihygienia ovat tärkeitä.
  • Kondomi kannattaa pitää mukana, koska lähes puolet Suomen HIV-tartunnoista saadaan ulkomailla.
  • Kohdemaan terveysriskien­ kartoittamiseen ja oman rokote­suojan tarkistamiseen saa apua terveyskeskuksista ja yksityisiltä lääkäriklinikoilta.
  • Vanhat rokotukset käyvät ilmi omasta rokotuskortista, joka kannattaa pitää tallessa.

8.12.2011

Matkailija, ota rokotukset ajoissa

Pakkaa mukaan matka-apteekki!

15 x näin pysyt terveenä matkalla

Lisätietoa aiheesta muualla

Matkailijan rokotukset

Luettelo rokotuksista maittain

Uusimmat


Hae uusin Avainapteekit-lehti
lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 

85123589 Avainapteekit_Cystalia banneri_215x300px_052021

Aqualan_L_banneri_avainapteekit_215x500_2021

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje