Lääkkeet matkalla mukana

  • 0415_matkalaakkeet

Selvitä kohdemaan lääkkeisiin liittyvät rajoitukset hyvissä ajoissa ennen matkaa.

Omassa käytössäsi olevia lääkkeitä saat useimmissa tapauksissa kuljettaa matkoilla mukanasi. Tarkista kohdemaan mahdolliset rajoitukset lääkkeiden maahantuonnin osalta kuitenkin hyvissä ajoin esimerkiksi maan suurlähetystöstä tai muusta edustustosta. Myös kohdemaan lääkeviraston sivuilta voi löytyä faktaa. Valitettavasti yhtenäistä verkkopalvelua, josta selviäisi eri maiden lääkkeiden maahanvientikäytännöt, ei toistaiseksi ole.

Lääkeviennin ja -tuonnin rajoitukset vaihtelevat eri maissa ja maanosissa. Usein ne koskevat kuljetettavien lääkkeiden määrää tai asiakirjavaatimuksia. Erityisen tarkkana on oltava huumausaineeksi luokiteltujen lääkkeiden, kuten tiettyjen kipu- ja rauhoittavien lääkkeiden kanssa. Ne saattavat joissain maissa olla kokonaan kiellettyjä ja niiden vieminen maahan voi tietää ongelmia.

Jos kuljetat huumausaineiksi luokiteltavia lääkkeitä mukanasi Schengen-alueella, muista hankkia apteekista Schengen-todistus. Sillä osoitat sen, että huumausaineeksi luokiteltava lääke on laillisesti mukanasi. Vaivattomimmin todistuksen saat samasta apteekista, josta myös lääkkeet olet hankkinut. Apteekki perii todistuksen kirjoittamisesta maksun. Schengen-todistuksella mukaan saat ottaa korkeintaan 30 päivän lääkkeet. Muistathan, että vaikkapa Aasiassa matkustaessasi Schengen-todistus ei kelpaa. Silloin sinun on etukäteen selvitettävä, saako kyseistä lääkettä tuoda maahan lainkaan tai millä ehdoin.  

Tulosta resepti

Ota ulkomaille mukaasi aina reseptilääkkeiden resepti tai tuloste siitä. Jos lääke loppuu tai katoaa matkalla, on sen tai vastaavan lääkkeen hankkiminen paikan päällä helpompaa, kun resepti on laukussasi eikä kotimaassa lääkekaapissa. Omia sähköisiä reseptejä voit tarkastella pankkitunnuksilla kanta.fi-nettipalvelussa. Voit tulostaa reseptin itse ja myös apteekista voit pyytää potilastulosteen omista e-resepteistäsi. Huomioi, että jotkut maat vaativat tietyille lääkkeille reseptin lisäksi myös lääkärintodistuksen.

Säilytä alkuperäispakkaus

Kuljeta lääke aina alkuperäispakkauksessa, ei irrallisena käsilaukussa tai toilettipussukassa. Lentokoneessa kuljeta lääkkeet käsimatkatavaroissa. Joskus matkalaukku jää koneesta ja jotkut lääkkeet saattavat herkistyä ruuman lämpötilanvaihteluille.

Lääkkeenantovälineiden, kuten ruiskujen ja neulojen ottaminen matkustamoon on useimmiten sallittua, kun myös niiden käytössä tarvittavat lääkkeet ovat mukana. Varmista asia kuitenkin lentoyhtiöstäsi etukäteen.

Lue lisää!

* Lisää tietoa lääkkeiden kuljetuksesta löydät lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean nettisivuilta.

* Lääkkeistä matkalla luet lisää myös Kansaneläkelaitoksen sivuilta.

* Lääkkeiden tuonnista Suomeen löydät lisää tietoa Suomen tullin sivuilta

Uusimmat


Hae uusin Avainapteekit-lehti
lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 

Kasihuuhde_aqualan_avainapteekit_banneri

Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje