Tarmoa tyrnistä

tyrni

Kirpeällä tyrni-marjalla on limakalvoja supistava ja antiseptinen vaikutus. Eläimillä tehdyissä tutkimuksissa sen on havaittu ehkäisevän mahahaavan syntyä.

Sekä tyrnin hedelmäliha että siemenet sisältävät monipuolisesti iholle ja limakalvoille hyödyllisiä rasvahappoja, jotka auttavat kuivaa ja ärtynyttä ihoa. Tyrni sisältää myös runsaasti vitamiineja, esimerkiksi C- ja E-vitamiinia, sekä A-vitamiinin esiasteita, karotenoideja. Runsaasti ravinnon karotenoideja nauttivilla ihmisillä on hieman alhaisempi syöpäriski kuin niitä vähemmän saavilla.

”Tyrnilajikkeita on useita, joten niiden kemiallinen koostumus ja terveysvaikutukset voivat olla erilaisia. Valtaosa tyrnituotteista valmistetaan viljellyistä lajikkeista”, farmakognosian dosentti Yvonne Holm Helsingin yliopistosta kertoo.

Tyrnin käyttö: mehuihin ja kapseleihin

Tyrni kasvaa luonnonvaraisena karussa maaperässä Kiinassa ja Venäjällä. Euroopassa se viihtyy muun muassa Alpeilla ja Suomen rannikkoseudulla.

Tyrni ei ole rohdoksista edullisimpia. Ensimmäinen sato saadaan kolmevuotiaasta pensaasta, ja marjojen poiminta piikkisten oksien joukosta on työlästä.

”Tyrnimarjoja käytetään sellaisinaan esimerkiksi mehuihin ja kylmäkuivattuina ja jauhettuina kapseleihin. Sakean mehun pinnalle erottuva öljy lienee tyrnimarjan osista arvokkain. Linolihappoa, alfalinoleenihappoa ja palmitoleenihappoa sisältävää öljyä käytetään sekä ulkoisesti että sisäisesti”, Holm sanoo.

Tyrni sisältää

  • runsaasti C-vitamiinia, jota sadassa grammassa marjaa on appelsiiniin verrattuna kolminkertainen määrä.
  • E-vitamiinia ja A-vitamiinin esiasteita eli karotenoideja, jotka ovat tehokkaita antioksidantteja ja tärkeitä ihon ja hiusten kunnolle.
  • monityydyttymättömiä rasvahappoja, joita tarvitaan ihon, limakalvojen, sydämen ja verisuoniston kunnossapitoon.

Uusimmat


Hae uusin Avainapteekit-lehti
lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 

Kasihuuhde_aqualan_avainapteekit_banneri

Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje