Kasvivalmisteiden käyttäjä: selvitä ensin yhteisvaikutukset

Tuttu lääke voi vaikuttaa odottamattomalla tavalla, kun se saa rinnalleen kasvivalmisteen. Lue, millaisia haitallisia yhteisvaikutuksia lääkkeillä ja kasvivalmisteilla voi olla.
Kasvivalmisteiden ja lääkkeiden vaikuttavat aineet voivat vaikuttaa toisiinsa ennalta arvaamattomasti. Ne saattavat estää, heikentää tai tehostaa toistensa vaikutusta.
Eniten haitallisia yhteisvaikutuksia on listattu lievän masennuksen hoidossa käytetyn mäkikuisman ja lääkkeiden sekä verenohennuslääkkeen ja kasvivalmisteiden välillä.
Ennestään lääkkeitä käyttävän on paras välttää mäkikuismaa kokonaan. Verenohennushoitoa saavan tulee aina keskustella kasvivalmisteiden käytöstä hoitavan lääkärin kanssa.
Mäkikuismasta Marevaniin
Mäkikuisma heikentää esimerkiksi sydänlääke digoksiinin, hylkimislääkkeiden ja kolesterolin alentamiseen käytettyjen statiinien vaikutusta – myös ehkäisypillereiden luotettavuus kärsii sen käytöstä.
Mäkikuisma voimistaa sen kanssa yhtä aikaa käytettyjen masennuslääkkeiden haittoja ja voi aiheuttaa serotoniinisyndrooman, monioireisen sekavuustilan.
Verenohennuslääkkeen käyttäjän hoitotasapaino saattaa vaarantua, jos hän ottaa omin päin esimerkiksi mäkikuismaa, ginsengiä, ubikinonia tai isoja annoksia vihreää teetä sisältäviä valmisteita: nämä saattavat heikentää Marevan-hoidon tehoa. Suuret kalaöljyannokset, neidonhiuspuu ja karpalo voivat sen sijaan tehostaa verenohennuslääkkeen vaikutusta.
Sienilääkkeillä on tunnetusti yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden kanssa, eivätkä ne ole ongelmattomia kasvivalmisteiden kumppaninakaan. Kolesterolin alentamiseen tarkoitetun punariisin haitat lisääntyvät, jos siihen yhdistetään suun kautta otettava sienilääke, itrakonatsoli tai ketokonatsoli. Punariisiä ei sovi käyttää yhdessä varsinaisen kolesterolia alentavan lääkityksen kanssa, sillä yhteiskäyttö lisää statiinien haittoja, kuten huonovointisuutta ja lihaskipua.
Näin estät haitat
Jotta yhteisvaikutuksilta vältyttäisiin, tärkeää on kertoa lääkärille kaikista käytössä olevista kasvirohdoksista ja ravintolisistä. Samat valmisteet luetellaan itsehoitolääkeostoksilla apteekissa farmaseutille.
Pakkaussetelin tietoihin kannattaa tutustua ja varmistua siitä, ettei käytä yhtä aikaa samalla tapaa vaikuttavia valmisteita ja lisää siten haittoja.
Joissain tapauksissa yhteisvaikutukset voidaan estää, kun lääkkeiden ja kasvivalmisteiden välillä pidetään muutaman tunnin tauko. Näin tehdään esimerkiksi silloin, kun sama henkilö käyttää sekä närästyksen hoitoon tarkoitettuja antasideja että rauta- ja kalkkilisiä.
Jutussa toimi asiantuntijana apteekkari Reija Yrjölä, Koivu Apteekki, Tampere.
Uusimmat
- Tasapainoa
- Punahattu - käyttö ja vaikutukset
- Tarmoa tyrnistä
- Ginseng tehostaa suorituskykyä
- Luonnonpihka on tehokas haavan hoitaja
- Kasvivalmisteiden käyttäjä: selvitä ensin yhteisvaikutukset
- Kasvivalmisteista apua flunssaan
Hae uusin Avainapteekit-lehti
lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.
Lue bloggaajamme Kaijan blogia.
Ristikkovastaukset
Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.
Sinustako Avainasiakas?
Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!