Ui ja vesijuokse uimahallissa

  • AA0218_teema_2

Uimahallissa voit vesiliikkua ympäri vuoden. Lue tekniikkavinkit vesijuoksuun ja uintiin!

Suomi on satojen uimahallien maa. Noin kolmeen sataan uimahalliimme pulahdetaan vuositasolla noin 24 miljoonaa kertaa. Hankkimalla kausi- tai sarjakortin saa yleensä alennusta, ja kortti myös motivoi monia liikkumaan säännöllisesti. Maassamme on myös liuta kylpylöitä ja maauimaloita. Kesäisin voi nauttia järvivesistä ja merestä.

Uimahallin etiketti

  • Muista hallietiketti. Altaaseen mennään aina suihkun kautta.
  • Uimalakin käyttäminen on erinomainen tapa – esimerkiksi Ranskan uimahalleissa on uimalakkipakko – mutta jos uimalakkia ei ole, hiukset on vähintäänkin hyvä kastella. Märästä tukasta ei irtoa yhtä helposti hiuksia kuin kuivasta.
  • Vesijuostessa ja altaanpäädyssä saa toki vaihtaa kuulumisia, kunhan antaa muille tilaa.
  • Lämmittely on tärkeää, etenkin jos aiot vetää tiukat allastreenit. Ui ensimmäiset kymmenen minuuttia rennosti, ja muista myös samanpituinen rento jäähdyttely lopuksi.
  • Pidemmät venyttelyt kannattaa ajoittaa parin tunnin päähän harjoittelusta.

Vesijuoksu: Tekniikka haltuun

Vesijuoksu sopii erityisesti ylipainoisille, kuntoutujille ja nivelvaivaisille. Siinä ollaan pystyasennossa, ja veden lisäksi vyö kannattelee. Monista halleista saa vyön myös lainaksi. Vesijuoksuvyö ei saa kiristää niin, että sattuu, mutta se ei saa olla myöskään liian löysällä, koska silloin se nousee kainaloihin.

Aloittelija voi pitää altaan reunasta kiinni ja harjoitella ensin pelkkiä jalkaliikkeitä. Pikkuhiljaa kädet voi ottaa mukaan. Nojaa juostessa pystyasennossa kevyesti eteenpäin, pidä pää pystyssä vartalon jatkeena. Tee jaloilla juoksuliikkeitä, ojenna ne tehokkaasti taakse. Pumppaa käsillä sivuille ja rytmitä vesihölkkää niin, että kyynärpäät ovat noin 90 asteen kulmassa. Pidä tekniikka yksinkertaisena, kuin olisit kuivalla maalla. Jos niska ja hartiat tuppaavat kipeytymään, hidasta vauhtia ja pidennä käsien liikerataa.

Vesivoimistelu pitää yllä ja lisää lihasvoimaa sekä parantaa nivelten liikkuvuutta ja verenkierto- ja hengityselimistön suorituskykyä. Veden nosteen ansiosta sykettä nostattavat harjoitukset tuntuvat kevyemmiltä kuin ilman vettä. Vesivoimistelua harjoitellaan yleensä ohjatuissa ryhmissä, mutta myös itsekseen voi vesivoimistella. Monesta uimahallista löytyy matalapohjainen terapia-allas, joten hyvä uimataitokaan ei ole välttämätön. Jalkojen yltäessä tukevasti altaan pohjaan voi tehdä haarahyppyjä, vartalon kiertoja juosten sekä pomppuja seinää vasten kädet altaan reunalla. Mikä parasta, vesivoimistelun jälkeiset lihaskivut ovat harvinaisia.

Uintitekniikka kuntoon

Treeniin tulee tehoa, kun uintitekniikka on kunnossa. On parempi kauhoa hyvällä tekniikalla altaanmitta kerrallaan kuin vahvistaa samaa huonoa liikerataa monen sadan metrin verran.

  • Rintauinti on uimatyyleistä raskain. Sammakkopotkuihin saa hyvin voimaa harjoittelemalla vain potkuja laudan kanssa.
  • Selkäuinnin käsivetoja voi puolestaan kehittää jalkojen väliin asetettavan pullarin kanssa. Se korjaa alakropan asentoa ja kohottaa jalkoja.
  • Vapaauinti on uimatyyleistä nopein ja tehokkain. Sitä harjoiteltaessa on hyvä kokeilla snorkkelia, jolloin voi ensin keskittyä rauhassa liikeratoihin ja niiden rytmittämiseen, ei hengen haukkomiseen. Koska virtaviivaista vartalon asentoa ei voi vapaauinnissa saavuttaa painamatta kasvoja veteen, kannattaa satsata hyviin uimalaseihin. Kokeneempi uimari saa käsiin sujautettavista lättäreistä apua käsivetojen tekniikan hiomiseen ja räpylöistä vastusta vapaauinnin potkuihin.

Uusimmat


Hae uusin Avainapteekit-lehti
lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 

Kasihuuhde_aqualan_avainapteekit_banneri

Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje