Kuntodoping, vaarallinen ilmiö

  • AA0318_tarbletti_dobing

Kilpaurheilijoiden dopingiakin suurempi ongelma on lääkeaineiden väärinkäyttö tavallisten kuntoilijoiden keskuudessa. Dopingin hyödyt ovat lyhyet, mutta haittavaikutukset voivat olla pysyviä.

Hän on yritysjohtaja, 42-vuotias mies. Tottunut menestymään kaikessa, mihin ryhtyy. Perfektionisti, voisi joku sanoa. Keskittymiskykyä parantavia lääkkeitä mies on käyttänyt jo vuosia. Kolme vuotta sitten hän alkoi harrastaa triathlonia. Tulokset paranivat nopeasti, treenimäärät kasvoivat, samoin menestyksen nälkä: piti päästä vielä kovempaa, olla kestävämpi.

Hän on nainen, 28-vuotias. Harrastaa fitness-urheilua. Kisoissa on oltava timmissä kunnossa. Ylimääräistä rasvaa ei saa olla. Kun viimeiset pudotettavat kilot eivät meinaa lähteä, hän ”ottaa kuurin”: rasvanpolttajia ja aineenvaihdunnan kiihdyttäjiä.

Hän on nuori mies, parikymppinen. Epävarma itsestään.Oma ulkonäkö ei täsmää ihanteisiin, ja hän potee lihaskateutta suosittujen kaverien seurassa. Tarvitaan muokkausta ja massaa! Yksi kaveri vihjasi nettikaupasta, josta saisi pika-apua salitreenaamiseen.

Esimerkit ovat keksittyjä, mutta niiden kaltaisia tapauksia on Suomessa paljon. Kilpaurheilijoiden dopingiakin suurempi ongelma on lääkeaineiden väärinkäyttö tavallisten kuntoilijoiden keskuudessa.

Terveystieteen maisteri Jukka Koskelo on opiskellut ja tutkinut liikuntalääketiedettä ja lääketieteellistä fysiikkaa jo vuosikymmeniä. Entinen Työterveyslaitoksen tutkija työskentelee nyt koordinaattorina A-klinikkasäätiön ylläpitämässä Dopinglinkki-palvelussa. Se jakaa tieteellisesti tutkittua tietoa kuntoilijoiden käyttämistä dopingaineista, ravinnosta ja liikunnasta sekä tarjoaa matalan kynnyksen terveysneuvontaa.

Yksi sadasta aikuisesta kokeillut dopingaineita

Jukka Koskelo on nähnyt ja tutkinut kuntoilijoiden dopingin käyttöä aitiopaikalta, mutta hänelläkään ei ole täsmällistä tietoa siitä, miten paljon kuntoilijakäyttäjiä on.

– Käyttäjät eivät mielellään puhu dopingistaan edes lähimmilleen, mutta tutkimusten mukaan noin yksi sadasta aikuisesta on ainakin kokeillut dopingaineita. Sivustomme kävijämäärä on noussut kahdeksassa vuodessa tuhannesta kuukausikävijästä lähes kahteenkymmeneen tuhanteen, mikä osaltaan lienee merkki ongelman kasvusta tai ainakin siitä, että ongelmasta puhutaan aiempaa enemmän.

Lääkeaineiden väärinkäyttöä on paljon, ja netin kautta saa hankittua jos jonkinlaisia aineita. Tutkija tietää tapauksen, jossa eräs kuntoilija käytti kahtatoista erilaista dopingainetta tai lääkkeen kaltaista ainetta samanaikaisesti.

– Anabolisista steroideista ja testosteronivalmisteista meiltä kysytään selvästi eniten. Muita yleisiä aineita ovat kasvuhormonit, klenbuteroli eli hevosten astmalääke, insuliini ja insuliinin kaltaiset kasvutekijät sekä rasvaa polttavat aineet. Insuliinia käytetään yhdessä anabolisten steroidien kanssa lihaskasvun optimoinnissa.

– Myös niin sanottua aivodopingin käyttöä esiintyy: erilaisten aineiden avulla yritetään hakea parempaa keskittymiskykyä ja itseluottamusta, Koskelo sanoo.

Dopingin hyödyt lyhyet, haitat jopa pysyviä

Dopingkuurin jälkeen kunto ja lihakset kuihtuvat. Vaikka kuuri auttaisi saavuttamaan tuloksia luonnollista kehitystä nopeammin, tulokset ovat vain lyhytaikaisia. Dopingin haittavaikutukset voivat sen sijaan olla pysyviä.

– Suurimpia haittoja ja riskejä on kolme. Ensinnäkin se, miten yksittäinen aine tai sekakäyttö lopulta vaikuttaa. Sekakäyttäjä ottaa dopingin kanssa samanaikaisesti esimerkiksi amfetamiinia tai alkoholia. Sekakäyttö voi lisätä esimerkiksi aggressiivisuutta. Toinen merkittävä kysymys on, mitä aineet todellisuudessa sisältävät. Dopingmarkkinoita ei valvo kukaan, ja nettikauppojen tuotteet voivat olla ihan mitä vain. Kolmas iso asia on pistämiseen liittyvät riskit.

– Kaiken kaikkiaan dopingin käyttö on hyvin riskialtista. Sen aiheuttamat haitat voivat olla paitsi fyysisiä, myös henkisiä, Koskelo muistuttaa.

Ihmisen fysiikka kärsii doupatusta äärirajoille menemisestä monin tavoin: sydän- ja verenkiertoelimet joutuvat erittäin koville, maksa kuormittuu, maksa-arvot nousevat. Myös munuaisissa ja muissa sisäelimissä voi ilmetä ongelmia. Muita tyypillisiä fyysisiä haittoja ja oireita ovat voimankäytön aiheuttamat jännerepeämät, ihon venytysjuovat ja akneongelmat. Psyykkisistä ja sosiaalisista seurauksista yleisimpiä ovat masennus ja ärtymys – niiden vuoksi myös dopingin käyttäjän lähipiiri joutuu koville.

– Paras tapa kehittyä ja kehittää kuntoaan on edetä kehon luonnollista vauhtia ja antaa kropan muodostaa omia hormonejaan. Pitkäjänteisellä työllä saa myös pysyviä tuloksia. Oikotietä ei ole, Koskelo summaa.

Doping Suomessa

  • Netistä tilatuista lääkkeistä noin 90 prosenttia on väärennöksiä.
  • 2,1 prosenttia 25–43-vuotiaista suomalaismiehistä on joskus käyttänyt dopingaineita.
  • Anabolisten stereoidien ja testosteronin väärinkäytöllä on todettu olevan yhteyttä myös ennenaikaiseen kuolemaan.
  • Tulli takavarikoi vuonna 2017 dopingtabletteja ja -ampulleja 121 301 kappaletta.

Lähde ja lisätietoa: Dopinglinkki: Tietoa ja terveysneuvontaa kuntodopingista

Uusimmat


Hae uusin Avainapteekit-lehti
lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 

Kasihuuhde_aqualan_avainapteekit_banneri

Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje