Täit: miten niistä pääsee eroon?

  • apteekin hyllyltä

Minkälaisia täishampoita kannattaisi käyttää, että riesasta pääsisi? Mitä muuta pitäisi ottaa huomioon täiden kanssa taistellessa?

Täitartunnan saanti edellyttää lähikontaktia. Lasten hiukset koskettavat leikkiessä helposti toisiaan. Täi voi tarttua lainatusta kammasta tai siirtyä vaatteen kauluksesta tai myssystä toiseen naulakossa.

Tartunta todetaan kampaamalla tiheäpiikkisellä täikammalla hiuksia valkoisen paperin päällä, josta täit on helppo havaita. Täin munia eli saivareita voi nähdä päänahassa korvan lähellä tai niskassa. Saivareet ovat hieman alle millimetrin mittaisia, vaaleita kovia nystyjä. Yleissääntö on, että vain tartunnan saaneet hoidetaan, mutta varmuuden vuoksi kaikki perheenjäsenet voi hoitaa kertaalleen.

Perinteiset täishampoot sisältävät hyönteisten torjunta-ainetta permetriiniä, joka vaikuttaa täiden hermostoon. Uudemmat shampoot tuhoavat täin mekaanisesti kuivattamalla tai tukehduttamalla. Ne ovat turvallisia ja helppokäyttöisiä eivätkä menetä tehoaan toistuvassa käytössä.

Hoitoon on aina liitettävä päivittäinen hiusten kampaaminen täikammalla saivareiden poistamiseksi. Jos eläviä täitä löytyy vielä viikon kuluttua täihäädöstä, hoito on uusittava. Uusintakäsittely tehdään vain niille, joilla alun perin täitä oli.

Täi kuolee ihmiskehon ulkopuolella 1–3 vuorokaudessa, 20 asteen pakkasessa yhdessä vuorokaudessa. Siksi myssyt ja muut tavarat kannattaa sulkea muovipussiin ja pakastaa. Tavaroita voi eristää käytöstä muutamaksi päiväksi. Pyyhkeet ja lakanat pestään normaalisti 60 asteessa.

Täsmätuote

  • Paranix shampoo, 200 ml, 26,10 e (130,50 €/l)

Uusimmat


Uusi Avainapteekit-lehti on ilmestynyt!
Hae omasi lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 


Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje