Näin poistat punkin iholtasi

  • apteekin hyllyltä

Mikä on paras tapa poistaa punkki iholta, lukijamme kysyy.

Puutiaiset viihtyvät korkean kasvillisuuden joukossa sekä kosteilla, tiheäkasvuisilla alueilla. Osa puutiaisista kantaa mukanaan taudinaiheuttajia, jotka leviävät puremakohdasta myös uhriin. Suomessa punkkien levittäminä tauteina tunnetaan viruksen aiheuttama puutiaisaivotulehdus (TBE) sekä bakteeriperäinen borrelioosi eli Lymen tauti.

Punkkia poistettaessa kannattaa ensin huomioida sen koko ja kiinnittymiskohta. Pienet punkit saa varovasti poistettua teräväkärkisten punkkipinsettien avulla. Aikuisen puutiaisen poistoon voi käyttää mm. punkkirautaa, -lassoa, tai -korttia. Punkkia ei saa puristaa tai tukehduttaa, vaan apuväline on vietävä kiinnittymiskohtaan hyvin lähelle ihoa, josta punkki nostetaan irti suoraan ylöspäin.

Puremakohta kannattaa puhdistaa poisto-operaation jälkeen desinfiointiaineella. Jos puremakohdan ympärille ilmestyy punoittavia renkaita tai ilmenee flunssan kaltaisia oireita, on syytä käydä lääkärissä. Myös lemmikkieläimille kannattaa ottaa rutiiniksi päivittäinen punkkitarkastus ja mahdollisuuksien mukaan sopiva punkkikarkote.

Täsmätuote:

  • Tick Bar Combi, 19,40 e 
    Punkkirauta_m

Uusimmat


Uusi Avainapteekit-lehti on ilmestynyt!
Hae omasi lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 


Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje