Miksi suuhun tulee aftoja?

  • apteekin hyllyltä

Suuhuni tulee aftoja, ovatko ne vaarallisia? Miten aftaa voi hoitaa?

Aftat ovat suun limakalvon vaarattomia haavaumia, jotka tyypistä riippuen parantuvat omatoimisesti 1-4 viikossa ja uusiutuvat vaihtelevasti. Sukurasite, hormonaaliset tekijät sekä ikä vaikuttavat aftojen ilmestymistiheyteen. Aftojen puhkeamisen on todettu liittyvän myös tulehduksellisiin suolistosairauksiin, kuten keliakiaan. Vaahtoavaa ainesosaa, natriumlauryylisulfaattia, sisältävät hammastahnat ärsyttävät herkkiä suun limakalvoja ja altistavat aftoille. Stressi, tupakointi sekä raudan, foolihapon tai B-vitamiinien puutos saattavat toisinaan laukaista aftakierteen.

Aftojen hoitoon löytyy paljon erilaisia tuotteita, jotka suojaavat haavaumaa ulkoisilta ärsykkeiltä ja nopeuttavat paranemista. Geeliä ja suihketta annostellaan paikallisesti aftoihin, joihin ne muodostavat kalvomaisen rakenteen ja kipu helpottuu nopeasti. Suuvesi kannattaa valita, jos aftoja on paljon tai hankalissa paikoissa. Särkyä voidaan helpottaa kipulääkkeillä, mutta lääkärin puoleen on syytä kääntyä, jos itsehoito ei riitä tai kipu voimistuu vaikeuttaen puhumista ja syömistä.

Täsmätuote

  • GUM Afta Clear Gel, 10 ml, 9,10€ (910 €/l)

Uusimmat


Uusi Avainapteekit-lehti on ilmestynyt!
Hae omasi lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 


Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje