Mikä on matala-asteinen tulehdus?

  • matala-asteinen-tulehdus

Matala-asteinen tulehdus eli hiljainen tulehdus on varoitus, joka kannattaa ottaa todesta.

Ei näkyviä oireita

Matala-asteinen on usein läsnä, kun vakava krooninen sairaus iskee. Tutkijat ovat liittäneet hiljaisen tulehduksen muun muassa sydän- ja verisuonitauteihin, kakkostyypin diabetekseen, Alzheimerin tautiin sekä tiettyihin syöpiin. Merkkejä tulehduksesta on löytynyt niin rasvakudoksesta kuin verisuonistakin.

Hiljainen tulehdus ei oireile, mutta se voidaan havaita verestä tehtävällä herkällä CRP-kokeella silloin, kun elimistössä ei ole mikrobitulehduksia, jotka nostavat samaa arvoa. Hiljaisesta tulehduksesta vihjaa monesti myös kohonnut verenpaine ja kolesteroli, ja jäljet johtavat koko kolmikon kohdalla epäterveellisiin elämäntapoihin.

Elämäntavat uusiksi

Hiljaista tulehdusta ruokkivat ennen kaikkea tupakointi ja ylipaino, mutta myös unenpuute, liikkumattomuus, stressi sekä epäterveellinen ruokavalio. Koska nämä vaikuttavat monesti myös toisiinsa, muutos kannattaa aloittaa itselle helpoimmasta. Esimerkiksi hyvin nukkuneena ja liikkuneena jaksaa tehdä fiksuja ruokavalintoja.

Tulehdusta lisäävät erityisesti sokeri, valkoiset vehnäjauhot sekä tyydyttyneet rasvat, joita on punaisen lihan ohella maitotuotteissa. Punaisen lihan voi korvata ainakin osaksi kalalla ja palkokasveilla, ja ruokavalioon kannattaa lisätä myös kasviksia ja kuitupitoisia viljatuotteita.

Jos ruisleipä tai kaurapuuro eivät maistu, voi aina lisätä kauraleseitä tai pellavansiemenrouhetta jugurttiin ja siemeniä salaattiin. Välipalaksi voi napata pähkinöitä. Siemenet ja pähkinät tarjoavat myös mukavasti pehmeitä rasvoja, samoin oliiviöljy ja rypsiöljy.

Ruokavalioon kannattaa keskittyä aina kokonaisuutena. Jos marjat eivät maistu sellaisinaan, mutta ripaus sokeria tekee niistä herkkua, anna mennä. Marjojen hyödyt voittavat sokerin haitat.

Asiantuntija: Iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri, Dosentti, LT, Eija Hiltunen-Back, HUS

Lue myös:
Kolme askelta hyvään uneen
Ruoasta lisää elinvuosia

Uusimmat


Hae uusin Avainapteekit-lehti
lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 

38231_Perrigo_ACO_Sun_Avainapteekit_banner_215x500
banneri Nicotinel_215x550

Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje