Mikä auttaa hyttysen puremiin?

  • itikan-purema-hyttynen

Suomessa elävien hyönteisten puremat tai pistot ovat yleisesti ihmiselle vaarattomia, mutta voivat aiheuttaa yliherkälle ja allergiselle henkilölle vakavankin reaktion. 

Vaurioitunut ihoalue usein kutisee, turpoaa ja punoittaa. Pistoskohta voi levitä nokkosihottumaksi ja tulehtua herkästi, kun voimakas kutina pakottaa huomaamatta raapimaan paukama-aluetta.

Ihoreaktiota voi hoitaa hydrokortisoni- tai antihistamiinivoiteilla, jotka vähentävät ihon kutinaa ja turvotusta. Dekspantenolia sisältävät voiteet nopeuttavat ihon pintakerroksen paranemista. Suun kautta otettavien allergialääkkeiden käyttö on syytä aloittaa hyvissä ajoin ennen altistumista ötököille.

Pahasti tulehtuneelle iholle on parasta käyttää antimikrobisia voiteita. Kylmäpakkaukset ja viilentävät geelit auttavat kipuun ja kutinaan sekä laskevat turvotusta. Hyönteiskarkotteet ovat mainio keino häätää useimmat inisijät ennen kuin ne ehtivät edes puraista.

kutina-pantyson

Näin apteekki auttaa: Pantyson-emulsiovoide 20 g, 6,31 e

Lue lisää: 
Kuinka varautua hyönteisten pistosten aiheuttamiin ihoreaktioihin?

Uusimmat


Hae uusin Avainapteekit-lehti
lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 

Kasihuuhde_aqualan_avainapteekit_banneri

Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje