Hautuman hoito kotikonstein

  • apteekin hyllyltä

Mikä avuksi, kun teen istumatyötä ja hikoilen kovasti. Nyt olen sen vuoksi saanut punoitusta ja kutinaa nivusiin?

Hautuma on huonosti ilmastoituvien taipeiden tulehdus, joka syntyy, kun ihoalueet painuvat toisiaan vasten eikä ihon kosteus pääse haihtumaan. Iho pysyy kosteana ja se alkaa punottaa, kutista ja hilseillä. Hautumassa on usein paha haju, koska tulehtuneelle alueelle kertyy hiivasieniä ja bakteereja. 

Hautumalle altistavat kuumuus, hikoilu, hankaus, lihavuus ja puutteellinen hygienia.

Hautuman tärkein hoito on pesu vedellä ja pesunesteellä kahdesti päivässä. Taivealueet tulee kuivata huolellisesti. Ilmastoitumisen parantamiseksi vastakkain painuvat ihoalueet pyritään erottamaan toisistaan puuvillaharsoilla tai sienien ja bakteerien kasvua hillitsevällä nauhalla, joita saa apteekista. Taivealueen hautumaa kuivattamaan voidaan sirotella talkkia. Myös sienilääkettä sisältävää voidetta tai puuteria voidaan käyttää kuurimaisesti. Joihinkin voiteisiin on yhdistetty hydrokortisonia, joka vie nopeasti kutinan pois, mutta näitä tulisi käyttää korkeintaan kaksi viikkoa ja tarvittaessa jatkaa muulla sopivalla tuotteella.

Hautumien ennaltaehkäisyyn ja heti oireiden alkuvaiheeseen kannattaa käyttää apteekista saatavaa suojaavaa balsamia, joka muodostaa iholle suojaavan kalvon ja myös edistää ihon tervehtymistä. Kalvo estää kosteuden kerääntymistä iholle ja suojaa hankaukselta ja hautumiselta.

Täsmätuote:

  • Syys_Linola50ml_
    Linola Suojaava Balsami, 50 ml, 16,25 € (325 €/l)

UusimmatAvainapteekit-lehti

Avainapteekit-lehden löydät myös Facebookista.


Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje