Millaista on kihdin oikea hoito?

kihti

Mitkä ovat kihdin oireet? Millaista ruokaa kihtipotilaan pitää syödä? Miten kihtiä lääkitään? Sisätautien ylilääkäri Heikki Julkunen HYKSin Peijaksen sairaalasta vastaa kymmeneen kiperään kysymykseemme.

Kihti vaivaa yhä useampaa, peräti yhtä tai kahta prosenttia suomalaisista. Valtaosa kihtipotilaista voi kuitenkin päästä eroon taudistaan tai ainakin kivuliaista kohtauksista.

1. Mitkä ovat kihdin oireet?

Nivel kipeytyy äkisti, ja kipu kestää yleensä muutaman päivän. Ensimmäiset kihtikohtaukset osuvat tyypillisesti ukkovarpaan tyviniveleen tai muihin alaraajojen niveliin. Lääkärille kannattaa lähteä, jos kohtaus jatkuu yli viikon tai jos kohtaukset toistuvat.

2. Mikä aiheuttaa kihtikohtauksen?

Kihtikohtauksessa virtsahappoa eli uraattia kiteytyy niveliin neulamaisiksi kiteiksi, jotka aiheuttavat voimakkaan tulehdusreaktion. Veren uraattipitoisuutta nostavat puriinit, joita saadaan ruuasta ja solujen normaalista tuhoutumisesta.

3. Kuka saa kihdin? Onko se lihavien ja alkoholistien tauti?

Ei pelkästään. Tyypillinen kihtipotilas on kyllä yli 40-vuotias ylipainoinen mies, joka juo runsaasti alkoholia, etenkin olutta. Yli 60-vuotiaille naisille kihtiä aiheuttavat tavallisimmin sydän- ja verisuonisairaudet tai munuaisten vajaatoiminta.

Olen tavannut alle 30-vuotiaitakin kihtipotilaita. Nuorten kihti johtuu yleensä perinnöllisestä aineenvaihdunnan häiriöstä.

4. Miten kihti todetaan?

Tyypillisen kihtipotilaan kohdalla pelkkä oireiden ja elämäntapojen kuvaus voi riittää diagnoosiin. Epävarmoissa tilanteissa nivelestä otetaan näyte.

Koska niveloireisiin liittyy punoitusta ja kuumotusta, oireet voivat joskus viitata ihoruusuun. Ilman tutkimuksia kihdin voi sekoittaa myös muihin niveltulehduksiin ja nivelkulumaan.

5. Mikä laukaisee kihtikohtauksen?

Kihtikohtauksen voi laukaista muun muassa alkoholi, runsaasti puriineja sisältävät ruoka-aineet, kylmä, rasitus, tulehdukset ja vammat.

6. Mitä ruoka-aineita kihtipotilaan kannattaa välttää? Mitä suosia?

Laihduttamalla voi päästä jopa parempiin tuloksiin kuin puriineja välttämällä. Joka tapauksessa heti ensimmäisen kihtikohtauksen jälkeen kannattaa rajoittaa runsaasti puriineja sisältävien ruoka-aineiden ja alkoholin, etenkin oluen, nauttimista.

Eniten puriineja on sisäelimissä, kokonaan syötävissä pikkukaloissa sekä kalan ja siipikarjan nahassa. Paljon puriineja sisältävät myös äyriäiset, mäti, punainen liha, pavut, herneet, parsa, soijavalmisteet ja sienet.

En tunne sellaista ruoka-ainetta tai luontaistuotetta, joka estäisi kihtikohtauksen. Runsasta nesteiden nauttimista suositellaan.

7. Milloin kihdin hoidossa turvaudutaan lääkitykseen? Millaiseen?

Lääkkeistä haetaan apua siinä vaiheessa, kun kihtikohtaukset toistuvat eikä laihduttamisella ja ruokavaliolla ole päästy tuloksiin.

Ensimmäinen vaihtoehto on jo 1960-luvulta alkaen käytetty allopurinoli, joka vähentää uraatin muodostusta. Noin kymmenesosa saa siitä sivuvaikutuksia, pääosin allergisia reaktioita. Vuonna 2011 markkinoille tuli yhtä tehokas mutta paremmin siedetty lääke, febuksostaatti. Sen käyttöä rajoittaa korkeampi hinta.

On myös muita harvemmin käytettyjä lääkkeitä.

8. Mikä auttaa kihtikohtauksen kipuihin?

Akuutin kihtikohtauksen kipuja lieventävät tulehduskipulääke, lepo ja kylmä kääre. Lyhyt kortisonikuuri suun kautta on kaikkein tehokkain apu.

9. Voiko kihdistä parantua?

Kihdistä voi päästä kokonaan, jos onnistuu laihduttamaan ja muuttamaan ruokavaliota.

10. Mitä tapahtuu, jos kihtiä ei hoida?

Kihti voi kroonistua kivuliaaksi niveltulehdukseksi ja johtaa pysyviin nivelmuutoksiin. Uraattia voi kertyä myös suuriksi kudosta tuhoaviksi kyhmyiksi muihin elimiin. Jos laihduttaminen ja ruokavalio eivät auta, lääkitys pitäisi säätää aina sellaiselle tasolle, että kihtikohtauksia ei tule lainkaan.

22.5.2012

Lisätietoa muualla

Kihti (Terveyskirjasto)

Kihti (Reumaliitto)

Uusimmat


Hae uusin Avainapteekit-lehti
lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 

Panadol_banneri_maaliskuu

Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje