Hoida jalkavaivat kuntoon

hoida_jalkavaivat

Lähes jokainen kärsii joskus pienemmistä tai suuremmista jalkavaivoista. Vaivojen syntyä voi onneksi ennaltaehkäistä tehokkaasti, ja jo syntyneitä vaivoja hoitaa.

Jalkojen hoitaminen kannattaa, sillä vaivoja on helpompi ja halvempi ennaltaehkäistä kuin hoitaa. Esimerkiksi vaivaisenluut, levinnyt päkiä, jalkaterän asentovirheet, jalkasieni ja vääränlainen kynsienleikkuu aiheuttavat kipua ja tulehduksia ja pahentuessaan vaikuttavat koko kehon terveyteen sekä elämänlaatuun.

Huonot kengät yleinen ongelmien aiheuttaja

Länsimaiset kengät aiheuttavat monia jalkavaivoja. Esimerkiksi vaivaisenluu, levinnyt päkiä ja vasaravarvas johtuvat usein ahtaista, liian korkeista ja huonoista kengistä. Jalkavaivojen taustalla voi olla myös jokin sairaus, jolloin lääkärissä käynti on paikallaan.

Suomalaiset hoitavat laiskasti jalkojaan ja kääntyvät lääkärin, jalkaterapeutin tai rekisteröidyn jalkahoitajan puoleen liian harvoin ja liian myöhään. Useimpiin jalkavaivoihin on saatavissa hoitoa ja helpotusta, joten turhaan ei kannata kärsiä.

Näin ennaltaehkäiset jalkavaivoja:

- Pidä jalat puhtaina: pese ja kuivaa jalat huolellisesti päivittäin
- Rasvaa jalat ja sääret päivittäin. Samalla voi hieroa jalkoja.
- Käytä sopivia sukkia ja riittävän tilavia kenkiä. Anna kenkien kuivua käyttökertojen välillä.
- Kulje paljain jaloin. Se vahvistaa jalan pieniä lihaksia.
- Anna jaloille ilmakylpyjä päivittäin riisumalla sukat ja kengät.
- Jumppaa jalkoja ja jalkateriä säännöllisesti.
- Leikkaa kynnet oikein: Älä pyöristä kulmia, vaan leikkaa varpaanpään mukaisesti. Liian lyhyet ja pyöristetyt kynnet voivat kasvaa sisäänpäin ja aiheuttaa tulehduksia.

Yleisiä jalkavaivoja

Vaivaisenluu

Vaivaisenluu on jalan sisäsyrjään syntyvä kova luupatti, jonka aiheuttaa isovarpaan kääntyminen kohti muita varpaita. Vaiva on usein synnynnäinen, mutta kapeat ja korkeakorkoiset kengät pahentavat ongelmaa. Vaivaisenluu voi olla hyvin kivulias.

Avuksi: Riittävän tilavat kengät, tukipohjalliset, virheasentoa korjaavat varpaidenväliin asetettavat tuet, pahimmassa tapauksessa leikkaus.

Levinnyt päkiä

Levinnyt päkiä syntyy, kun jalkaterän holvirakenne pettää, ja nivelsiteet sekä jänteet venyvät. Tämän seurauksena jalkapöydän luiden välit suurenevat. Vaivaa aiheuttaa etenkin korkeakorkoisten kenkien käyttö ja ylipaino, jotka kuormittavat päkiää.
 
Avuksi: Riittävän leveät, matalat ja oikeankokoiset kengät, jalkaterän lihasten vahvistaminen, pohjalliset sekä päkiöiden rasvaus ja hieronta.

Vasaravarvas

Vasaravarvas syntyy keskimmäisiin varpaisiin, kun niiden nivelet koukistuvat. Vaivaa voivat aiheuttaa vaivaisenluu ja levinnyt päkiä, mutta myös vääränlaiset kengät ja sukat. Taustalla on varpaiden lihasten, jänteiden ja nivelten epätasapaino. Varpaisiin syntyy känsiä ja kynsimuutoksia, jotka voivat olla hyvin kivuliaita.

Avuksi: Oikeankokoiset kengät, varpaiden oikaisijat, lihasten ja nivelten hierominen sekä jumppaaminen.

7.6.2011

Lisätietoa aiheesta muualla

Jalkavaivojen ehkäisy

Uusimmat


Hae uusin Avainapteekit-lehti
lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 

85123589 Avainapteekit_Cystalia banneri_215x300px_052021

Aqualan_L_banneri_avainapteekit_215x500_2021

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje