Probiootit huolehtivat intiimiterveydestä

  • 0614_probiootti

Probiootit ehkäisevät naisen hiivatulehdusta. Probiootit tekevät sen tehokkaimmin, kun ne sujauttaa suoraan emättimeen.

Probiootit ovat eläviä bakteereja ja hiivoja, jotka riittävän suurina määrinä vaikuttavat myönteisesti terveyteen. Valtaosa probiooteista on maitohappobakteereja ja bifidobakteereita. Terveydelle hyödyllisiä probiootteja on luonnostaan paitsi suolistossa myös naisen emättimessä. Ne huolehtivat elinympäristönsä tasapainoisesta bakteerikoostumuksesta ja tehostavat siten vastustuskykyä. Maitohappobakteerit tekevät sen tuottamalla maitohappoa, mikä laskee niiden elinympäristön pH:ta. Happamassa ympäristössä hiivatulehduksen ja bakteerivaginoosin aiheuttajat eivät viihdy.

”Esimerkiksi antibioottikuuri, hormonaaliset ehkäisymenetelmät, raskaus ja diabetes muuttavat emättimen bakteerikantaa ja pH:ta. Tällöin hiivasienet ja anaerobiset bakteerit saavat lisää elintilaa maitohappobakteerien kustannuksella. Emättimen maitohappobakteerien määrä vähenee myös kuukautisvuodon aikana”, elintarvikemikrobiologian professori Per Saris Helsingin yliopistosta kertoo.

Periaatteessa mikä tahansa fyysinen tai psyykkinen häiriötekijä voi haitata elimistön bakteeritasapainoa. Hiivatulehdus puhkeaakin monesti stressaavassa elämäntilanteessa.

Probiootti alakautta

Joidenkin tutkimusten mukaan probioottien terveysvaikukset saataisiin aikaiseksi sadan miljoonan kappaleen päiväannoksella. Tämä vastaa yhtä maitohappobakteerikapselia.

”Suun kautta nautitut probiootit kulkeutuvat osaltaan myös emättimeen. Jos naisella on taipumusta hiivatulehduksiin, probioottilisää kannattaa harkita antibioottikuurin aikana ja vielä viikko sen jälkeen.”

Probiootit voi ottaa myös emättimen kautta puikkoina, tabletteina, voiteina sekä nykyisin myös tamponin muodossa. Tällä tapaa emättimeen päätyy suurempi määrä probiootteja kuin suun kautta otetuista ravintolisistä tai probiooteilla täydennetyistä elintarvikkeista. Probiootit myös säilyvät emättimessä parhaiten silloin, kun ne tuodaan sinne paikallisena hoitona eikä suun kautta. Emättimessä elinolosuhteet ovat probiooteille suolistoa suotuisammat, sillä siellä kilpailu elintilasta on vähäisempää kuin suolistossa.

 Lue lisää:

Hiivatulehdus

Bakteerivaginoosi

Bakteerivaginoosi vai hiivatulehdus? Testaa tietosi!

Uusimmat


Hae uusin Avainapteekit-lehti
lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 

38231_Perrigo_ACO_Sun_Avainapteekit_banner_215x500
banneri Nicotinel_215x550

Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje