PMS ottaa päähän

  • 0314_PMS

Kuukautisia edeltävät päivät voivat olla yhtä hyviä kuin muutkin. PMS-oireisiin on olemassa apua.

Kuukautiskierron loppupuolella naisesta voi tulla itkuinen, ärtyisä ja vetämätön. Paino saattaa nousta, rintoja aristaa, päätä särkeä ja vatsaa turvottaa. Kun oireet haittaavat selvästi arkea, puhutaan premenstruaalisyndroomasta eli PMS:tä. ”Hedelmällisessä iässä olevista naisista arviolta 10–20 prosenttia kärsii PMS:stä. Tavallisimmin se kiusaa 30–40 -vuotiaita”, LT, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Varpu Ranta sanoo. PMS:ää potevan naisen elimistö reagoi hormonipitoisuuksien muutoksiin poikkeavalla tavalla. Hänellä munasarjojen erittämät hormonit saavat aikaan muutoksia aivojen välittäjäaineissa. Kun munasarjojen toiminta vaihdevuosissa loppuu, PMS-oireille käy samoin.

PMS ja itsehoito

Reipas liikunta helpottaa usein PMS-oireita, samoin riittävät yöunet. Tosin osa naisista reagoi hormonitasapainon muutoksiin nukkumalla tavallista huonommin. Alkoholia ja runsasta kahvinjuontia kannattaa karttaa. ”Perheriitojen välttämiseksi kotona on hyvä kertoa, mistä PMS:ssä on kyse. Tilanne menee ohi muutamassa päivässä.” Jos mahdollista, tärkeitä työtapaamisia ja -asioita ei kannata hoitaa näinä hankalina päivinä.

PMS ja lääkärin hoito

Ellei omahoito auta, lähdetään gynekologille. Mukaan kannattaa ottaa oirepäiväkirja. Siihen listataan päivämäärien lisäksi oireiden laatu, niiden voimakkuus ja vuodon alkamis- ja loppumispäivät – sekä käytetty ehkäisymenetelmä. ”Joillakin hormonitoimintaa tasapainottavat ehkäisytabletit helpottavat oireita. Tosin hormonaalinen ehkäisy voi myös aiheuttaa PMS:n kaltaisia oireita. Tällöin ehkäisymenetelmä vaihdetaan toiseen.” Kuukautiskierron aiheuttamat hormonaaliset muutokset saattavat pahentaa esimerkiksi masennusta. Hankalia mielialaoireita hoidetaan mielialalääkkeillä. Toisin kuin masennuksen hoidossa, PMS:ssä niitä voidaan käyttää jaksoittain. Jos oireet ovat hyvin hankalia, apu voi löytyä psykiatrilta.

 

Uusimmat


Hae uusin Avainapteekit-lehti
lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 

38231_Perrigo_ACO_Sun_Avainapteekit_banner_215x500
banneri Nicotinel_215x550

Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje