Peräpukamat: oireet ja hoito

  • AA0419_tavalliset_vaivat

Hui, takapuolessani on kipeä ja kutiseva pukama! Onko se peräpukama? Jos on, miten peräpukama pitää hoitaa? Lue asiantuntijoiden ohjeet.

Peräpukamat ovat minulle tuttu riesa. Ovatko ne vaarallisia?

Peräpukamat ovat laajentuneita peräaukon laskimoita. Ne ovat yleisiä ja paranevat yleensä itsestään, mutta uusiutuvat valitettavasti usein. Vaarattomasta vaivasta kärsii joka toinen elämänsä aikana ja vaikka se on tavallisempi keski-ikäisillä, se ei välttämättä katso ikää.

Tavallisimpia syitä pukamiin ovat ummetus, istuminen pitkään paikallaan, ylipaino ja raskaus.

Mistä peräpukamat saavat alkunsa?

Ihmisillä on peräaukon sisäpinnalla kolme limakalvon paksunnosta, jotka auttavat pitämään aukon tiiviinä. Paksunnoksissa on verisuonia, ja niillä on kyky painua kokoon ja laajeta.

Jos ulostamisesta tulee ponnistelua, peräaukon tukikudos höltyy ja laskimot laajentuvat.

Ummetuksella on siksi usein osansa pukamien synnyssä, mutta niitä voi syntyä ilman ummetustakin.

Mitkä ovat peräpukaman oireet?

Usein peräpukamat ovat oireettomia. Yleisin oire on kuitenkin kirkkaan punainen verenvuoto. Verta jää usein ulosteeseen ja vessapaperiin. Pukamat oireilevat joskus myös kutisemalla. 

Kivuliaiksi pukamat käyvät, kun peräpukaman sisällä tapahtuu verenpurkauma tai peräaukkoon tulee haavauma. Näissä tapauksissa peräpukamamöykky voi luiskahtaa peräaukosta ulos.

Miten voin itse hoitaa peräpukamia?

Oireettomia pukamia ei tarvitse hoitaa mitenkään. Jos ulostamisesta tulee pukamien vuoksi vaikeaa tai kivuliasta, kannattaa lisätä kuitua ruokavalioon. Se käy esimerkiksi ripottelemalla leseitä kastikkeisiin, salaattiin tai vaikkapa jogurttiin tai hankkimalla apteekista ummetusta helpottavia kuituvalmisteita.

Pidä huolta peräpään hygieniasta. Suihkuttele peräaukko kerran, pari päivässä ja aina ulostamisen jälkeen sekä kuivaa hyvin hankaamatta.Vessassa ei kannata istua luke­massa.

Peräpukamavoiteita saa apteekista tilapäiseen lievitykseen, mutta pitkään käytettyinä ne saattavat ärsyttää peräaukon seutua ja aiheuttaa kutinaa.

Ulos luiskahtaneita pukamia voi koettaa työntää puhtain sormin varovasti takaisin.

Milloin peräpukamia pitää näyttää lääkärille?

Silloin, kun verenvuoto on runsasta, omahoito ei tehoa muutamaan viikkoon, ulos luiskahtaneet pukamat häiritsevät elämää tai pukamiin liittyy kova kipu.

Miten lääkäri voi hoitaa peräpukamiani? Tarvitsenko vaivaani erikoislääkärin?

Peräpukamia osaavat hoitaa myös yleis- ja terveyskeskuslääkärit. Tilapäistä apua pukamakipuun saa puudutusainetta sisältävistä voiteista. Jos pukamassa on kivulias hyytymä, lääkäri puuduttaa ihon, avaa pukaman ja puristaa hyytymän pois.

Yleisin, lääkärien tekemä peräpukamien hoito on kumirengashoito. Siinä peräpukamat "hirtetään" niiden tyveen asetetulla kumirenkaalla, joka jätetään paikalleen. Pukamat irtoavat noin viikon kuluessa. Hoito voidaan uusia kuukauden kuluttua, jos pukamia on jäljellä.

Ulkoiset pukamat poistetaan kirurgisesti.

− Vaihtoehtoisesti ulkoisten pukamien verisuonet voidaan paikallistaa ultraäänellä ja katkaista verenkierto pukamiin. Tässä hoitotavassa toipuminen on nopeampaa kuin perinteisessä pukamaleikkauksessa, kertoo gastrokirurgian erikoislääkäri Samipetteri Laine KYS:sta.

Juttu perustuu HUSin sisätautien ja gastroenterologian erikoislääkäri Perttu Arkkilan sekä gastrokirurgian erikoislääkäri Samipetteri Laineen haastatteluihin sekä sisätautien erikoislääkäri Pertti Mustajoen Peräpukamat-artikkeliin Terveyskirjasto.fi:ssä.

Päivitetty 25.6.2019

Lyhyesti peräpukamista

  • Pukamat ovat laajentuneita peräaukon laskimoita.
  • Jos ne eivät oireile, niitä ei tarvitse hoitaa.
  • Jos pukamista on kipua tai hygieenistä haittaa eikä itsehoito auta, mene lääkäriin.

Lisätietoa muualla

Terveyskirjasto Peräpukamat

Uusimmat


Hae uusin Avainapteekit-lehti
lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 


Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje