Nainen - voiko kuukautiskipusi johtua endometrioosista?

kuukautiskipu_endometrioosi_artikkeli

Kovien kuukautiskipujen taustalla voi olla endometrioosi. Hormoneista johtuva endometrioosi vaivaa etenkin nuoria naisia ja voi aiheuttaa voimakasta kipua koko alavatsan alueella.

Endometrioosi eli kohdun limakalvon sirottumatauti johtuu siitä, että kohdun limakalvon kaltaista kudosta kasvaa kohdun ulkopuolelle esimerkiksi vatsakalvolla, munasarjoissa tai emättimen ja peräsuolen välissä. Sitä voi kuitenkin esiintyä lähes missä tahansa vatsaontelossa tai sen ulkopuolella.

Kipu alkaa ennen kuukautisia

Endometrioosipesäkkeet voivat aiheuttaa voimakastakin kipua, joka elää yleensä kuukautiskierron mukaan. Kipua esiintyy yleensä alavatsassa ja ristiselässä. Myös kipua yhdynnässä, virtsatessa tai ulostaessa voi esiintyä. Gynekologisessa sisätutkimuksessa havaitaan usein kipua kohdun takapinnalla.

Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Minna Kaukon mukaan endometrioosiin liittyvä kipu on hyvin samanlaista kuin normaali kuukautiskipu.

”Endometrioosikipu alkaa kuitenkin yleensä jo joitakin päiviä tai viikkoa ennen kuukautisia, kun tavallinen kuukautiskipu tuntuu vasta vuodon alkaessa”, Kauko opastaa.

Endometrioosi voi olla myös oireeton

Kipujen lisäksi endometrioosiin voi liittyä muun muassa tiputteluvuotoa ennen kuukautisia, pahoinvointia, väsymystä, hiivatulehduksia ja lapsettomuutta. Endometrioosi voi olla myös oireeton ja edetä pitkällekin ilman suurempia kipuja. Endometrioosi aiheuttaa kuitenkin kroonisen tulehdustilan ja kiinnikkeitä eri elimien välille, joten mitä aiemmin se havaitaan, sen vähemmän vaurioita tauti ehtii aiheuttaa.

Endometrioosi voidaan todeta varmimmin vatsaontelon tähystyksessä. Munasarjoissa olevat endometrioomat näkyvät Kaukon mukaan hyvin gynekologisessa ultraäänitutkimuksessa.

Apua ehkäisypilleistä

Ehkäisypillerit ovat endometrioosin ensisijainen hoitomuoto. Myös kipulääkkeistä voi olla apua.

”Jos ehkäisypillerit eivät auta, voidaan kokeilla keltarauhashormonia tai munasarjojen toiminnan pysäyttäviä lääkkeitä. Vakavissa tapauksissa voidaan joutua turvautumaan leikkaukseen”, Kauko kertoo.

Vaihdevuosien myötä endometrioosi rauhoittuu itsestään, kun sitä ylläpitävä hormonitoiminta loppuu.

22.9.2011

Lisätietoa aiheesta muualla

Endometrioosi 

Lantionalueen kivut 

Uusimmat


Uusi Avainapteekit-lehti on ilmestynyt!
Hae omasi lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 


Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje