Miten hiivatulehdus tunnistetaan ja hoidetaan?

  • Hiivatulehdus_oireet_hoito

Miten emättimen hiivatulehdus tunnistetaan, miten siitä pääsee eroon ja ­mikä merkitys on ennaltaehkäisyllä? 

Millaisista oireista emättimen hiivatulehdus voidaan tunnistaa?

Kutina tai kirvely alapäässä on tyypillinen hiivatulehduksen oire. Emättimen limakalvot tuntuvat aristavilta ja valkovuoto voi olla runsasta, kokkareista ja paakkuista – ei tosin aina. Ulkosynnyttimissä voi myös olla haavaumia. Jos emättimen hiivatulehdus on toistuva kiusa, emättimen limakalvot saattavat jopa halkeilla.

Miehillä esinahka voi punoittaa ja sen alla voi olla ryynimäistä eritettä. 

Mikä altistaa hiivainfektiolle?

Tavallisesti aiheuttaja on iholla ja limakalvoilla luonnostaan elävä Candida albicans -hiivasieni, joka on villiintynyt. 

Hiivan liikakasvulle voi altistaa epätasapainossa oleva tai diagnosoimaton diabetes, antibioottien tai ehkäisytablettien käyttö sekä genitaalialueen liiallinen pesu. Samat oireet voivat myös viitata bakteerivaginoosiin, seksitauteihin tai joihinkin ihosairauksiin, kuten valkojäkälään.

Miten hiivatulehdusta voi hoitaa omin avuin?

− Hiivatulehdus on pitkälti ylidiagnosoitu. Pienikin kutina, punoitus tai lisääntynyt valkovuoto tulkitaan hiivatulehdukseksi ja haetaan siihen kuuri. On huomioitava, että valmisteiden sisältämille aineille voi allergisoitua ja niillä voi olla yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden kanssa. Turhaa käyttöä kannattaa välttää, muistuttaa iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Eija Hiltunen-Back.

Mikäli hiivatulehduksen oireet täsmäävät ja kiusaavat, niitä voi hoitaa itsehoitotuotteilla. Apteekissa on saatavana ilman reseptiä emätinpuikkoja ja -voiteita sekä suun kautta otettavia kapseleita. Paikallishoitoon kannattaa valita useamman päivän kestävä emätinpuikkovalmiste. Jos kutina on voimakasta, voi lisäksi käyttää ulkosynnyttimille tarkoitettua lääkevoidetta. Suun kautta otettavassa hoidossa hiivan oireet hoidetaan kätevästi yhdellä lääkekapselilla.

Sekä miehillä että naisilla paikallishoito tehoaa kutinaan parissa kolmessa päivässä. Tuotteen käyttöohje kannattaa tarkistaa, onko tuotteen käyttöä hyvä jatkaa vielä oireiden lakattua.

Hiivatulehdusta voi ehkäistä huolehtimalla alapään hygieniasta: muista vesipesu päivittäin. Jos käytät pesuaineita, huolehdi, että sen pH-arvo on alle 7. Miesten kannattaa pesun jälkeen kuivata esinahka kunnolla. Liian tiukkoja alusvaatteita ja pikkuhousunsuojia kannattaa välttää. Ruokavaliolla ja sokerin saannilla ei ole todettu olevan vaikutusta hiivatulehduksen syntyyn.

Jos kumppanilla on paha hiivatulehdus, se voi aiheuttaa ärsytysoireita myös toiselle. Hiivatulehdus sinänsä ei tartu, koska hiivaa meillä kaikilla on luonnostaan, ja kuuluukin olla.

Milloin lääkäriin?

Jos hiivatulehdus iskee ensimmäistä kertaa tai oireet itsehoidosta huolimatta toistuvat, on hyvä mennä lääkärin pakeille selvittämään syy.

Jos lääkärin perustutkimus ei riitä eikä syy selviä aiheuttajia poissulkemalla, tekee lääkäri tarvittaessa testiviljelyn tai ottaa koepalan. Lääkäri voi myös määrätä käsikauppaa vahvempia voiteita hiivatulehdukseen hoitoon.

Kysymyksiin vastasi naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Pirkko Brusila Väestöliitosta sekä iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Eija Hiltunen-Back.

Lisää aiheesta:

Naisen intiimivaiva on usein helppo hoitaa

Kuinka erottaa bakteerivaginoosi ja hiivatulehdus?

Hiivatulehdus, mistä sen tunnistaa?

Hiivatulehdus: Näin tunnistat, hoidat ja ehkäiset

Lisää aiheesta muualla:

Terveyskirjasto: Emättimen hiivatulehdus

Päivitetty 27.8.2019

Uusimmat


Hae uusin Avainapteekit-lehti
lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 


Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje