Mies, kärsitkö testosteronivajeesta?

mies-testosteronivaje

Painon nousu, mielialan vaihtelu, huonosti nukutut yöt ja ongelmat makuuhuoneessa. Nämä oireet voivat olla merkkejä testosteronivajeesta, jota kutsutaan myös miehen vaihdevuosiksi.

Testosteronivaje yleistyy neljänkymmenen ikävuoden jälkeen, kun kivesten hormonituotanto alkaa osalla miehistä laskea tasaisesti.

Noin yksi prosentti suomalaisista 40–69-vuotiaista miehistä on testosteronihoidon piirissä. Ongelma saattaa kuitenkin olla laajempi, sillä se on vaikeasti tunnistettavissa. Oireet ovat nimittäin samankaltaisia kuin monissa muissakin sairauksissa.

Useimmin mies hakeutuu urologin vastaanotolle, kun häntä vaivaa erektiohäiriö, eikä seksi muutenkaan kiinnosta.

Urologi Riitta Rönkä, mistä testosteronivaje voi johtua?

Esimerkiksi lihavuus voi häiritä hormonaalista palautejärjestelmää. Lisäksi taustalla saattaa olla kivesten vajaatoiminta, synnynnäinen kromosomihäiriö tai aivolisäkesairaus.

Myös perussairaudet, kuten diabetes, keuhkoahtauma, sydän- ja verisuonitaudit sekä kilpirauhas- ja maksasairaudet saattavat laskea testosteronitasoa. Oman ryhmänsä muodostavat anabolisten steroidien ja hasiksen käyttäjät, joiden kivesten toiminta saattaa vaurioitua pysyvästi.

Miten testosteronivajetta hoidetaan?

Testosteronin taso selviää verikokeen avulla. Usein hormonaalinen testosteronivalmiste annetaan aluksi geelin muodossa, mutta pistoskin on mahdollinen.

Yleensä hormonikorvaushoito on pitkäkestoista, sillä testosteronin taso palautuu ennalleen vain harvoin. Siksi tulosten saavuttaminen edellyttää potilaalta sitoutumista.

Onko hoito turvallista?

Oikealle potilasryhmälle määrättynä se on täysin turvallista, kunhan lääkäri valvoo hoidon etenemistä. Hoitoa täytyy kuitenkin harkita tarkkaan, jos potilaalla on paljon perussairauksia. Suhteellisen terveellä miehellä saattaa ilmetä sivuvaikutuksina ihon rasvoittumista, aknea ja veren hemoglobiinin nousua.

Voiko testosteronivajetta ennaltaehkäistä?  

Suurin yksittäinen syy testosteronin tason laskuun on ylipaino. Kannustan miehiä kiinnittämään huomiota terveellisiin elämäntapoihin.

Jutun asiantuntijana oli LT, urologian erikoislääkäri, andrologi, Riitta Rönkä Andros Oy:stä.

Uusimmat


Uusi Avainapteekit-lehti on ilmestynyt!
Hae omasi lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 


Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje