Kondomi: mallit, käyttö ja säilytys

sopiva_kondomi

Muotoiluja, liukastetta, tuoksuja, puudutetta… Kondomeista löytyy, mistä valita. Mutta kuinka löytää itselle tai kumppanille juuri se oikea kondomimalli? Entä miten kondomia kuuluu käyttää ja säilyttää?

Kondomi on ainoa keino suojautua sukupuolitaudeilta. Sataprosenttisen varmaa sekään ei ole, jos kondomia käytetään väärin tai se pääsee rikkoutumaan. Kondomin oikeaoppinen käyttö on siis todella tärkeää!

Mutta mistä löytää se sopiva malli? Valitsijan kannattaa lähteä liikkeelle peruskondomeista ellei hänellä ole kondomille mitään erityisiä vaatimuksia.

"Jos kärsii esimerkiksi kumiallergiasta, on syytä valita lateksiton kondomi”, suosittelee farmaseutti Henri Miettinen Lauttasaaren Kirkkoapteekista.

”Useimmat kondomit ovat sileäpintaisia ja liukastettuja. Lateksittomat kondomit ovat usein pehmeämpiä kuin tavalliset, mutta ne ovat usein myös jonkin verran kalliimpia.”

Jotkut kondomeista on suunniteltu estämään ennenaikaista siemensyöksyä. Raskauden ehkäisyyn voi hakea lisätehoja kondomista, 
jonka sisältämät ainesosat tappavat siittiöitä. Kuiville ja herkille limakalvoille sopii kosteuttava kondomi.

Käytä kondomia oikein

- Käytä kondomia koko yhdynnän ajan ja myös suuseksissä.
- Avaa kondomipaketti varovasti, jotta kondomi ei rikkoudu.
- Purista ilma pois kondomin kärjestä ja rullaa kondomi peniksen päälle kokonaan.
- Siemensyöksyn jälkeen pidä kondomista kiinni samalla, kun vedät peniksen ulos.
Kondomin kanssa voi käyttää vesi- tai silikonipohjaista liukastetta. Öljypohjaiset liukasteet voivat haurastuttaa kumia.

Hinta ei vaikuta laatuun

Hinnalla ei ole kondomin laadun kanssa juuri tekemistä, vaan hintaan vaikuttavat enemmän kondomin ominaisuudet.

”Kaikki kondomit ovat käyneet läpi tiukan laatutestauksen. Jos joku kondomi hajoaisi jatkuvasti, siitä tulisi varmasti hyvin nopeasti valituksia”, Miettinen arvelee.

Säilytys viileässä

Kondomeissa on parasta ennen päiväys, joka kannattaa tarkistaa mikäli kondomeja on säilytetty pitkään. Kumi nimittäin haurastuu vanhetessaan. Kondomit pitäisi säilyttää aina kuivassa, viileässä ja auringonvalolta suojattuna.

”Myös liian lämmin ja kostea huoneilma voi haurastuttaa kumia. Kylpyhuone ei siksi olekaan paras paikka kondomien säilytykseen. Myös taskut, lompakko ja meikkipussi ovat huonoja säilytyspaikkoja rikkoutumisvaaran takia”, muistuttaa Miettinen.

Päivitetty 21.6.2012.

Tunnista sukupuolitaudeista tavallisimmat

Uusimmat


Uusi Avainapteekit-lehti on ilmestynyt!
Hae omasi lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 


Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje