Epiduraali on synnyttäjien suosiossa

  • 0414_epiduraali

Epiduraalipuudutus on edelleen yleisin keino lievittää synnytyskipuja.

Epiduraalin nimi tulee selkäytimen ympärillä olevasta epiduraalitilasta, jonne kipua lievittävä lääke siirretään katetrilla. Epiduraalitilassa on pääasiassa rasva- ja sidekudosta, verisuonia, imusuonia sekä kalvojen peittämiä hermoja. Lääkeaine vaikuttaa puuduttavasti epiduraalitilassa oleviin hermojuuriin. Kipua lieventävä vaikutus seuraa siitä, kun lääke siirtyy selkäydinkanavaa suojaavan kovakalvon läpi ja vaikuttaa selkäytimen opiodireseptoreihin. Modernin epiduraalisen kivunlievityksen keksijänä pidetään espanjalaista sotilaslääkäriä Fidel Pagés’ta, joka esitteli uuden kivunlievitystavan 1921. Häntä aiemmin selkäytimeen tehtäviä puudutuskokeita oli tehnyt jo 1880-luvulla amerikkalainen James Leonard Corning.

Potilas tuetaan ensin kylki-istuma-asentoon niin, että hänen selkä on pyöristyneenä. Tämä helpottaa neulan pistämistä oikeaan kohtaan nikamavälissä. Epiduraalipuudutuksen antaa aina anestesialääkäri, joka puuduttaa ensin neulanpistopaikan, pistää sitten neulan epiduraalitilaan ja ohjaa sinne katetrin onton neulan kautta. Neula poistetaan ja katetri kiinnitetään selkään teipillä. Puudutusainetta annostellaan katetrin kautta ruiskupumpun avulla, kunnes saavutetaan riittävä kivunlievitys. Epiduraalikatetria pidetään yleensä muutama päivä, mutta hoitoa voidaan jatkaa pidempäänkin. Epiduraalipuudutus voidaan antaa selkärankaan mihin kohtaan tahansa kaularangasta alimpiin nikamaväleihin saakka. Epiduraalitilan rakenteen vuoksi puutuminen tapahtuu hitaasti, ja riittävään kivunlievitykseen tarvitaan lähes kymmenkertainen määrä lääkettä verrattuna selkäydinpuudutukseen.

Synnytyskipujen lievityksen lisäksi epiduraalista kivunlievitystä käytetään isoissa rintakehäalueen ja vatsan leikkauksissa. Aiemmin sitä käytettiin myös pienemmissä vatsaleikkauksissa sekä tekonivelleikkauksissa. – Muut kivunhoitokeinot, kuten suun kautta otettavat tai suonen sisäisesti annosteltavat lääkkeet ovat kehittyneet ja syrjäyttäneet epiduraalin monessa hoitotilanteessa, Lapin keskussairaalan kipupoliklinikan kipulääkäri Pirjo Ravaska sanoo. Myös leikkaustekniikoiden kehittyminen on vaikuttanut epiduraalin käytön hiipumiseen. Esimerkiksi monet vatsa-alueen leikkaukset tehdään nykyään tähystyksellä, jolloin epiduraalin kaltaista vahvaa kivunlievitystä ei tarvita. Teko­nivelleikkauksissa epiduraalipuudutus voi siirtää potilaan kuntoutuksen aloittamista, sillä puudutusaine voi hidastaa toipumisen kannalta oleellista jalkeille pääsyä. Siksi sitä käytetään näissäkin tapauksissa yhä harvemmin.

Epiduraalin käyttö on vähentynyt myös ikääntyneillä ja monisairailla potilailla, sillä heillä on usein verenhyytymiseen vaikuttavia lääkkeitä. – Veren hyytymisarvojen pitää olla kunnossa ennen epiduraalin laittamista. Riskinä on verihyytymän syntyminen epiduraalitilaan. Jokaisen potilaan kohdalla on tehtävä riskianalyysi: mitkä ovat epiduraalin hyödyt ja mahdolliset haitat tämän kohdalla. Joskus joudutaan punnitsemaan, kannattaako epiduraalin vuoksi väliaikaisesti lopettaa veren hyytymiseen vaikuttavat lääkkeet. – Kun epiduraali oli ennen paljolti rutiinia, mietitään sen käyttöä nykyään leikkauksissa tapauskohtaisesti, Ravaska tähdentää. Keskustelu epiduraalin käytöstä synnytyskipujen lievittäjänä käy ajoittain vilkkaana. Kokeneella anestesialääkärillä on näihin keskusteluihin yksiselitteinen kanta. – Epiduraali on edelleen tehokkain ja paras synnytyskipujen lievittäjä. Oikea-aikaisesti ja oikein annettuna se on turvallinen sekä äidille että lapselle. Keskusteluissa esille tullut verenpaineenlasku ei ole Ravaskan mukaan juurikaan riski, sillä lääkeliuokset ovat hyvin laimeita. Uusia keinoja on tullut myös tälle alueelle. – Nykyään käytetään usein kohdunkaulakanavan puudutusta, jonka voi antaa gynekologi. Myös ilokaasua käytetään yleisesti, Ravaska kertoo.

Taustaa

  • Ensimmäisissä selkäydinpuudutuksissa 1880-luvulla kipuaineena käytettiin kokaiinia.
  • 1940-luvulla käyttöön otettiin lidokaiini.
  • Nykyään käytetään myös fentanyyliä, ropivakaiinia ja levobupivakaiinia.
  • Keisarileikkauksissa annetaan tarvittaessa pieni annos morfiinia. 

Lähteet: Lapin keskussairaalan kipupoliklinikan kipulääkäri Pirjo Ravaskan haastattelu, Tomi Sarkkinen: Epiduraalitilaan annettavista lääkkeistä, Leila Niemi-Murola: Epiduraalipuudutus, http://en.wikipedia.org/wiki/History_of_neuraxial_anesthesia

Uusimmat


Hae uusin Avainapteekit-lehti
lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 

38231_Perrigo_ACO_Sun_Avainapteekit_banner_215x500
banneri Nicotinel_215x550

Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje