Emättimen kuivat limakalvot – mikä avuksi?

  • apteekin hyllyltä

Vaihdevuoteni ovat alkaneet. Alapääni on alkanut tuntua kuivalta ja se on usein ärtyneen tuntuinen. Yhdynnässä on kipuja. Olisiko tähän helpotusta?

Mitä ilmeisimmin kärsit emättimen limakalvojen kuivuudesta, joka johtuu estrogeenin puutteesta. Tämä naishormonin puute liittyy tavallisesti ikääntymiseen ja vaihdevuosiin. Myös imettäminen tai jotkut lääkkeet voivat heikentää estrogeenin eritystä.

Kuivuessaan emättimen limakalvo ohenee ja sitä suojaavien maitohappobakteerien määrä vähenee. Oireena esiintyy kirvelyä ja kutinaa, virtsanpidätyskyvyn heikentymistä ja jopa virtsatie- ja emätintulehduksia. Mekaanisen kulutuksen sieto heikkenee, joten yhdyntä voi aiheuttaa kipua, limakalvovaurioita ja haavaumia.

Oireiden hoidossa hyvä hygienia on tärkeää, mutta liian tiheää pesua on syytä välttää. Saippuaa ei tule käyttää vaan kannattaa valita herkälle intiimialueelle tarkoitettu pesutuote. Vältä kiristäviä alusvaatteita ja käytä pikkuhousunsuojia vain tarvittaessa. Apteekista on saatavilla useita kosteuttavia voiteita ja emätinpuikkoja, joissa on suojaavia, hoitavia ja pH:ta tasapainottavia ainesosia. Joissakin tuotteissa on myös estrogeenia. Liukuvoiteen käyttö ennen yhdyntää on suositeltavaa. On myös voiteita jotka sopivat sekä limakalvojen kosteutukseen että käytettäväksi ennen yhdyntää ja sen jälkeen.

 

Täsmätuote

apteekinhylly_vagisan

Vagisan - kosteuttava emätinvoide 50 g, 21,70 e

Uusimmat


Hae uusin Avainapteekit-lehti
lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 

38231_Perrigo_ACO_Sun_Avainapteekit_banner_215x500
banneri Nicotinel_215x550

Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje