Pneumokokki: Suojaudu rokotteella

  • AA0518_Addu_pneumokokki

Influenssa-aikana pneumokokkibakteeri leviää helposti aivastuksen ja yskimisen myötä. Rokottautumalla voit kuitenkin suojautua siltä.

Pneumokokki on bakteeri, joka voi aiheuttaa lieviä ja vakavia sairauksia ja johtaa pahimmillaan jopa kuolemaan. Riskiryhmässä ovat erityisesti pikkulapset, joiden vastustuskyky on vasta kehittymässä, iäkkäät sekä pitkäaikaissairaat, joiden vastustuskyky on alentunut.

Usein influenssavirus toimii eräänlaisena portinavaajana pneumokokkibakteerille. Lapsilla moni korvatulehdus johtuu pneumokokkibakteerista. Iäkkäillä se voi aiheuttaa kohtalokkaan keuhkokuumeen tai yleisinfektion.

Alttius sairastua pneumokokeille on korkeampi muun muassa diabetesta, astmaa ja kroonista sydän- tai keuhkosairautta sairastavien keskuudessa. Myös tupakointi ja alkoholin runsas käyttö lisäävät sairastumisen riskiä.

Paras tapa suojautua viheliäistä bakteeria vastaan on pestä kädet huolellisesti ja elää terveellisesti.

Pneumokokkia vastaan voit myös rokottautua. Suoja syntyy yleisimmin jo kertarokotuksella. Alle viisivuotiaat lapset rokotetaan pneumokokkeja vastaan kansallisen rokotusohjelman mukaisesti. Kysy rokotustarpeestasi lääkäriltäsi. Rokotus on aina lääkärin ja potilaan yhteinen päätös.

Kysy rokotus-tarpeestasi lääkäriltä!

Influenssan jälkitauti

Pneumokokkitaudit ovat influenssan ohella länsimaiden merkittävin kuolemaan johtava infektiotauti. Usein ne esiintyvät influenssan jälkitautina. Suomessa sairastetaan vuosittain yli 30 000 pneumokokkitautia yli 50-vuotiaiden keskuudessa.

Miten rokottautua pneumokokkia vastaan?

  1. Ota yhteyttä terveysasemaan tai työterveyshuoltoon.
  2. Käy apteekissa lunastamassa resepti.
  3. Varaa aika rokottautumiseen terveydenhoitajalta.

PP-PNA-FIN-0170-15082018

Lisää tietoa aiheesta:

Pneumokokki.fi

Rokotustieto.fi

UusimmatAvainapteekit-lehti

Avainapteekit-lehden löydät myös Facebookista.


Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje