Näin lapsi oppii harjaamaan hampaansa hyvin

lapsi-hampaiden-harjaus

Lue viisi vinkkiä lasten hampaiden hyvään hoitoon.

1. Fluorihammastahnaa kaksi kertaa päivässä

Harjaus kaksi kertaa päivässä fluorihammastahnalla on kaiken perusta. Lapsilla hammastahnan käytön voi suuhygienisti Anne Laihasen mielestä aloittaa, kun ensimmäiset hampaat ovat ilmestyneet. Aluksi kannattaa käyttää lapsille tarkoitettua tahnaa, jonka fluorimäärä on pienempi, ja joka ovat miedomman makuista.

”Sitten kun suussa on pysyvät hampaat pitäisi siirtyä aikuisten hammastahnoihin. Toki niitä voi käyttää jo aiemminkin, kunhan lapsi osaa sylkeä ylimääräisen tahnan pois”, Laihanen kertoo.

2. Huomio myös koululaisten hampaisiin

Lapsille kannattaa opettaa oikea harjaustekniikka alusta pitäen ja varmistaa, että hampaat harjataan kunnolla. Etenkin kouluiässä harjauksesta saatetaan luistaa, joten vanhempien on silloinkin hyvä vahtia, että hampaiden hoito ei unohdu.

3. Sähköhammasharja puhdistaa tehokkaasti

Laihanen suosittelee käyttämään hampaiden harjaukseen sähköhammasharjaa, sillä se puhdistaa tehokkaammin kuin tavallinen harja. Sähköhammasharja sopii myös lapsille noin 3-vuotiaasta alkaen ja siitä voi olla hyötyä oikean harjaustekniikan opettelussa.

4. Tekniikka kuntoon

Hampaita pitäisi harjata vähintään kaksi minuuttia kerrallaan. Hampaiden harjaus kannattaa aloittaa alaleuasta kielen puolelta, sillä se on vaikeimmin puhdistettava alue. Sieltä siirrytään alahampaiden ulkopinnoille, ylähampaiden sisäpinnoille ja lopuksi ylähampaiden ulkopinnoille ja purupinnoille.

Hammasharjaa pidetään noin 45 asteen kulmassa hampaita ja ienrajaa vasten. Harjaa ei saa painaa liikaa, sillä se voi vahingoittaa ikeniä. Jos käytetään tavallista harjaa, sitä pitäisi pitää kädessä kynäotteella.

5. Ei huuhtelua

Suuta ei huuhdella harjauksen jälkeen, vaan ylimääräinen tahna syljetään pois. Näin hammastahnan fluori jää vaikuttamaan pidemmäksi aikaa.

Amiinifluoridia sisältävien hammastahnojen fluori  pysyy suussa pidempään kuin natriumfluoridia sisältävien tahnojen ja se levittyy hampaiden pinnoille tasaisemmin.

”Suosittelenkin amiinifluoriditahnoja erityisesti potilaille, joilla on suuri kariesriski, kuiva suu tai vihlovat hampaat”, sanoo Laihanen.

Elmex-hammastahnoissa käytetään vaikuttavana aineena amiinifluoridia. Elmex-sarjasta löytyy omat tahnat niin pienten lasten maitohampaille kuin kouluikäisten muuttuvan hampaiston hoitoonkin.

elmex-hammastahnat

Uusimmat


Hae uusin Avainapteekit-lehti
lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 

38231_Perrigo_ACO_Sun_Avainapteekit_banner_215x500
banneri Nicotinel_215x550

Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje