Mitä vitamiinit ovat?

vitamiinit_yhteistyossa

Ihminen tarvitsee kaikkiaan kolmeatoista eri vitamiinia. Miksi?

Puolalainen biokemisti Kazimierz Funk loi vitamiini-käsitteen vuoden 1912 tienoilla. Hän yhdisti latinankielisen elämää tarkoittavan sanan vita ja amiinin.

Funk nimittäin keksi B1-vitamiinin, eli tiamiinin olevan amiini. Samalla hän päätteli muidenkin vitamiinien olevan amiineja. Se oli virhe, mutta nimi on kuitenkin säilynyt.

Vitamiinit ovat orgaanisia yhdisteitä, joita ihmisen elimistö tarvitsee pieniä määriä voidakseen toimia normaalisti. Ne muun muassa auttavat immuunipuolustusta ja säätelevät aineenvaihdunnan monimutkaisia tapahtumia.

Eri vitamiinit eivät ole toistensa kaltaisia kemiallisesti tai toiminnallisesti. Jokaisella on oma tehtävänsä, joita mikään toinen aine tai yhdiste ei voi korvata.

Kaksi ryhmää

Vitamiinit jaotellaan kahteen ryhmään: rasvaliukoisiin ja vesiliukoisiin.

Rasvaliukoiset vitamiinit varastoituvat elimistön rasvakudoksiin ja maksaan. Elimistö voi siis käyttää rasvaliukoisia vitamiineja myös pitkähkön ajan kuluttua niiden nauttimisesta. Joskus varastointi kestää jopa puoli vuotta. A, D, E ja K ovat rasvaliukoisia vitamiineja.

Kaikki muut vitamiinit ovat vesiliukoisia, eli ne eivät varastoidu elimistöön.  Sen sijaan ne kulkevat läpi verenkierron, ja käyttämättömät vitamiinit poistuvat virtsan mukana.

Kolmetoista korvaamatonta

Ihmiskeho tarvitsee kaikkiaan kolmeatoista eri vitamiinia. Mitä ne ovat ja mihin niitä tarvitaan?

A-vitamiini auttaa pitämään ihoa ja limakalvoja terveenä. Se vaikuttaa myös mm. hämäränäköön. A-vitamiinin puutostauti on hämäräsokeus.

B-vitamiinit (B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 ja B12) ovat tärkeitä energia-aineenvaihdunnan apulaisia. Ne auttavat sekä energian luomisessa että sen käyttämisessä. Lisäksi B-vitamiineja tarvitaan punasolujen muodostuksessa ja hermoston toiminnassa. B-vitamiinien puute aiheuttaa muun muassa väsymystä, ruokahaluttomuutta, iho-ongelmia ja suupielten halkeilua.

C-vitamiinia tarvitaan kollageenin muodostumisessa. Kollageeni on tärkeä proteiini, joka antaa kestävyyttä tukikudoksille. Sitä esiintyy muun muassa ihossa, luissa, rustoissa, jänteissä ja elinten ympärillä. C-vitamiini edistää E-vitamiinin toimintaa ja on antioksidantti, eli se suojaa elimistöä hapettumiselta. Jos C-vitamiinia ei saa tarpeeksi, niin vastustuskyky heikkenee. Lisäksi C-vitamiinin puutos aiheuttaa väsymystä, ärtyneisyyttä ja tulehduksia. Vanha merimiesten sairaus keripukki on seurausta C-vitamiinin suuresta puutteesta. 

D-vitamiini on tärkeää lapsille, sillä sitä tarvitaan motoriseen kehitykseen ja kasvuun. Se auttaa myös hampaiden ja luun muodostumisessa. D-vitamiini auttaa elimistöä imeyttämään kalsiumia. D-vitamiinin puutoksella voi olla vakavia seurauksia, kuten luuston pehmentyminen, kasvun häiriintyminen, riisitauti, väsymys ja luukato.

E-vitamiini pitää yllä solukalvojen rakennetta muun muassa silmissä, ihossa ja maksassa. Sitä tarvitaan punasolujen muodostumisessa. E-vitamiini on myös tärkeä antioksidantti ja se estää osaltaan kolesterolin muuttumista haitalliseksi.

K-vitamiinia tarvitaan aina, kun ihminen saa haavan. Se on tärkeää veren hyytymisessä. Lisäksi sitä tarvitaan proteiinien tuotannossa.

Vitamiineja saa syömällä monipuolisesti ja riittävästi. Niiden saantia voi turvata ja varmistaa myös lisäravinteiden avulla.

Multi-tabs Family
Multi-tabs-Family-250-tabl

Multi-tabs Family on Suomen luotetuin monivitamiinivalmiste, joka sopii koko perheelle. Se on koostumukseltaan ajanmukainen, sillä se sisältää mm. D-vitamiinia viimeisten saantisuositusten mukaan.

Multi-tabs Family on sokeriton, joten se soveltuu myös diabeetikoille.

Tuotetta on saatavilla 30, 100 ja 250 tabletin pakkauksissa. Päiväannos on yksi pieni ja helposti nieltävä tabletti!