Tarkkaile luomiasi

  • 0414_luomi

Luomitarkastus kannattaa ottaa säännölliseksi tavaksi. Muuttunutta luomea tulee näyttää lääkärille.

Muuttunut ja olemassa olevista poikkeava luomi saattaa olla ihosyövän alku: luomi voi kasvaa kokoa tai muuttaa väriään tai muotoaan. Se voi haavautua ja vuotaa verta tai sitä voi kutittaa tai kirvellä. Jotta luomissa tapahtuvat muutokset ja uudet, poikkeavat luomet huomattaisiin varhain, ihoa kannattaa tarkkailla säännöllisesti.  Selkäpuolella tarvitaan peiliä tai toisen ihmisen apua. Luomen karvaisuus ei ole merkki pahalaatuisuudesta. Luomessa kasvavan karvan voi leikata itse saksilla pois. Tätä enempää ei luomia saisi omin päin käsitellä, jotteivät ne ärsyynny. Jos luomi huolestuttaa, sitä tulee näyttää lääkärille. Myös maakunnalliset syöpäyhdistykset helpottavat luomihuolia poliklinikoillaan. Osa niistä järjestää maksuttomia luomien seulontatilaisuuksia. Varhain todettu ihosyöpä voidaan hoitaa leikkauksella.

Luomen poisto

Runsas luomien määrä on yksi ihosyövän riski, mutta pelkästään määrän harventamiseksi ei luomia poisteta. Epäilyttävät luomet poistetaan, ja lähetetään tutkittaviksi. Hyvälaatuinen luomi voidaan poistaa, jos se sijaintinsa vuoksi hankautuu tai rikkoutuu. Naisilla rintaliivien olkainten alle jäävät luomet ja miehillä parranajossa varottavat luomet poistetaan herkästi. Ulkonäköä haittaavan luomen poistoa kannattaa harkita, sillä osalle ihmisistä voi muodostua haavakohtaan ikävää arpikudosta. Joskus arpikudos haittaa ulkonäköä enemmän kuin olemassa oleva luomi. Valitettavasti arpikudoksen kasvutaipumusta ei pysty ennakoimaan. Luomen poisto on nopea, paikallispuudutuksessa tehtävä toimenpide, ja tarvittaessa luomia voidaan poistaa kerralla useampia. Useimmat luomet poistetaan leikkaamalla. Ompeleilla suojattua haavaa ei saa kastella. Jotta haava ei repeytyisi tai tulehtuisi, liikunnassa on pidettävä tauko ompeleiden poistoon saakka – mielellään pidempäänkin: mitä vähemmän ihoa venyttää, sitä siistimpi arvesta tulee. Leikkaushaava on hyvä suojata auringolta muutaman viikon ajan. Luomi lähtee myös laserilla tai jäädyttämällä.

Asiantuntija: Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen neuvontahoitaja Pirkko-Liisa Santala

Uusimmat


Uusi Avainapteekit-lehti on ilmestynyt!
Hae omasi lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 


Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje