Psoriaasin monta hoitoa

  • tabletti115

Psoriasis, psoriaasi tai psori. Tutulla sairaudella on monta nimeä, ja nykyään siihen on myös monta hoitoa.

Psoriaasi, psoriasis eli kansanomaisesti psori  on  2–3 prosentilla suomalaisista. Sairauden ­perimmäistä syytä ei tunneta, mutta tiedetään, että kyseessä on pääasiassa perinnöllinen sairaus. Psoriaasi voi ilmetä­ lähes missä tahansa kehossa: yleisimmin taipeissa, päänahassa, kämmenissä, jalkapohjissa, sukupuolielimissä ja kynsissä. Ihottuma voi olla pieni, vain muutaman pisaran kokoinen. Pahimmillaan se on tulehtunut ja peittää läiskinä laajoja alueita.

Psoriaasi kehittyy, kun ihosolut jakautuvat poikkeuksellisen nopeasti ja ihoon syntyy samalla vaikea tulehdusreaktio. Taustalla on valkoisten verisolujen eli T-solujen hyökkäys ihosoluja vastaan. Hyökkäyksen seurauksena vapautuu sytokiinejä, jolloin ihosoluihin syntyy tulehdus­reaktio ja ne alkavat jakautua hallitsemattomasti.

– Psoriaasin syntyyn vaikuttaa useita geenejä. Taudin puhkeaminen edellyttää geeniperimän lisäksi laukaisevaa tekijää, joka voi olla voimakas stressi tai infektio, kuten esimerkiksi angiina, ihotautien ja ihoallergologian erikoislääkäri Risto Oksman sanoo.

Huonot elintavat, kuten tupakointi, ylipaino ja runsas alkoholinkäyttö edesauttavat taudin puhkeamista ja sen pahenemista. Keskivaikealla tai vaikealla psoriaasilla on lisäksi yhteyksiä muihin sairauksiin, kuten tulehduksellisiin suolistosairauksiin, sydän- ja verisuonitauteihin sekä diabetekseen. Vaikeissa tapauksissa tauti voi kehittyä nivel­psoriaasiksi jopa ilman iho-oireita.

Koska psoriaasi on varsin yleinen ja paljon tutkittu sairaus­, sen hoitoon on runsaasti vaihtoehtoja. Paras tulos saadaan yleensä eri hoitojen yhdistelmällä aina sen mukaan, kuinka vakavassa vaiheessa sairaus on.

– Potilaan ja lääkärin tiivis yhteistyö oikean hoitotason saavuttamiseksi on ensiarvoisen tärkeää. Tämä vaatii usein paljon kärsivällisyyttä potilaalta, Oksman sanoo.

Lievän psoriaasin hoito aloitetaan käsikauppavoiteilla­, kuten tavallisilla perusvoiteilla tai hydrokortisoni- ja salisyylivoiteilla. Nämä voiteet harvoin yksin riittävät,  ja apuun tarvitaan reseptillä saatavia voiteita. Tällöin mukaan tulevat vahvemmat kortisonivoiteet tai D-vitamiinijohdannaisia sisältävät voiteet.

Aurinko on psoriaasissa erinomainen hoitaja. Psoriaatikkojen niin sanottuihin ilmastohoitomatkoihin on voinut saada sairaspäivärahaa sekä Kelan korvausta. Suositeltava aurinkomatkan pituus on vähintään kaksi viikkoa, ja matkoja olisi hyvä tehdä kerran tai pari kertaa vuodessa.

Koska matkailu ei ole mahdollista kaikille potilaille, sairaaloissa annettavat UVB- tai PUVA-ultraviolettivalohoidot ovat hyvä vaihtoehto auringonsäteille. Valohoitoa annetaan kolme kertaa viikossa, mielellään 20–30 kerran kuureina.

Jos voiteet ja valohoito eivät tuota toivottua tulosta, keinovalikoimassa on sekä suun kautta otettavia lääkkeitä että pistoksina saatavaa hoitoa.

– Metotreksaatti on eniten käytetty suun kautta otettava lääke. Se on solusalpaajalääke, jota on käytetty myös reuman ja syövän hoidossa. Se sopii hyvin psoriaasin hoitoon pieninä annoksina, sillä se hillitsee ihosolujen hallitsematonta jakautumista, Risto Oksman kertoo.

Toinen samalla tavalla vaikuttava lääke on A-vitamiinista johdettu etretinaatti. Kolmas, hyvin voimakas immuunijärjestelmään vaikuttava lääke on siklosporiini, jota käytetään myös muun muassa reuman hoitoon sekä elinsiirtopotilailla hyljintäreaktion ehkäisyyn.

Biologiset lääkkeet ovat tehokkain lääkeryhmä.  Niitä on käytetty psoriaasin hoitoon jo parikymmentä vuotta. Samoja lääkkeitä on käytetty myös reumatauteihin. Psoriaasin hoitoon on hyväksytty kolme tnf-alfasalpaajaa. Kahta potilas voi ottaa itse pistoksena viikon tai kahden välein. Kolmas annetaan sairaalassa tiputuksena suoneen.

Näiden lisäksi on vielä kahden välittäjäaineen eli interleukiini-12 ja -23:n toiminnan estäjä. Sen etuna on, että se pistetään vain kerran kolmessa kuukaudessa. Tämän lääkkeen toimintamekanismi on erilainen kuin TNF-alfasalpaajien.

Biologiset lääkkeet ovat todellisia täsmälääkkeitä. Ne vaikuttavat tiettyihin välittäjäaineisiin niin, että solut eivät lisäänny holtittomasti ja tulehdusreaktiota ei pääse syntymään. Biologiset lääkkeet ovat suurimolekyylisiä lääkkeitä toisin kuin suun kautta otettavat pienimolekyyliset lääkkeet. Suurimolekyylisiä pistettäviä lääkkeitä ei voi ottaa suun kautta, koska niiden molekyylirakenne hajoaisi ruoansulatuksessa.

 

Perinteisiä hoitoja

  • kivihiiliterva ja tervashampoo: käytetään valohoitojen yhteydessä ja hiuspohjan hoitoon 
  • ditranoli: käytetään lähinnä sairaaloissa valohoitojen yhtey­dessä 
  • tatsaroteeni: A-vitamiinijohdannainen paikallishoitoon

 

Ihotautien ja ihoallergologian erikoislääkärin Risto Oksmanin haastattelun lisäksi lähteinä Matti Hannuksela: Psoriaasi on monta tautia (Duodecim, Terveyskirjasto, hpa00058), www.psori.fi, Psoriaasi (Duodecim, Käypä hoito, khp00073)

Kuvassa metotreksaatin molekyylikaava. Metotreksaatti on eniten käytetty suun kautta otettava psorilääke.

Uusimmat


Uusi Avainapteekit-lehti on ilmestynyt!
Hae omasi lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 


Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje