Molluska hoituu maltilla

  • 0514_syylat

Allakkahoito tepsii molluskoihin. Kutina heltiää hoitamalla molluskoiden alla olevaa ihoa.

Molluskat eli ontelosyylät ovat viruksen aiheuttamia näppylöitä iholla. Ne ovat ihon värisiä, läpimitaltaan parimillimetrisiä syyliä, joiden keskellä on pieni kuoppa. Molluskat tulevat tavallisimmin päivähoito- ja alakouluikäisille lapsille ja useimmiten vartalolle ja raajojen taipeisiin yksittäisinä, ryppäinä ja joskus laajoina mattoina. Kuivaihoisilla atoopikoilla on molluskoita muita yleisemmin.

”Molluskat ovat vaarattomia, lähinnä kosmeettinen haitta. Ne häiritsevät monesti enemmän vanhempia kuin lapsia”, ihotautien erikoislääkäri Sari Huikko-Tarvainen Iholääkäripisteestä Jyväskylästä kertoo.

Aikuisella molluskat ovat hyvin harvinaisia ja syy lääkärikäyntiin. Aikuisen molluska voi kieliä taustalla olevasta, puolustusjärjestelmään vaikuttavasta sairaudesta.

Tulehtunut molluska

Molluskat paranevat itsestään muutamissa kuukausissa. Sitkeimmät saattavat viihtyä iholla parikin vuotta. Ne eivät jätä iholle jälkiä.

”Molluskat eivät kutise, mutta niiden alla oleva kuiva, atooppinen iho kutiaa ja houkuttelee raapimaan. Perusvoide kosteuttaa ihoa.”

Rikkiraavittu molluska saattaa tulehtua. Tulehtunut molluska voi olla kipeä ja tarvita rauhoittuakseen antibakteerisen voiteen. Jos tulehdus leviää laajalle ihoalueelle, lähdetään lääkäriin. Toisinaan tulehdus voi tarvita laantuakseen suun kautta otetun antibioottikuurin.

Lääkäri voi poistaa yksittäiset, hankalassa paikassa olevat ontelosyylät tarkoitukseen tehdyillä pinseteillä tai puhkaisemalla tai jäädyttämällä ne kryo-hoidolla. Iho voidaan puuduttaa pari tuntia ennen toimenpidettä laitetulla puudutevoiteella.

”Joskus laajalle alueelle matoiksi levinneet molluskat häviävät, kun niiden keskeltä poistetaan muutama yksittäinen ontelosyylä.”

Molluskat päivähoidossa

 Molluskat eivät estä lapsen menoa päivähoitoon, kouluun tai harrastuksiin. Ontelosyylän sisällä on virusten tartuttamaa massaa, joka leviää rikkoutuneesta syylästä sormien välityksellä. Saattaa olla, että virus leviäisi, vaikkei syylä rikkoutuisikaan.

”Ontelosyylätartuntaa on käytännössä mahdoton välttää. Tartunnan saaneelta on turha kieltää uimista tai rajoittaa heidän leikkiään toisten lasten kanssa.”

 

Lue lisää aiheesta

Uusimmat


Uusi Avainapteekit-lehti on ilmestynyt!
Hae omasi lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 


Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje