Miten voin suojata ihoni paukkupakkasilla?

miten_suojaan_ihoni

Älä käytä pakkasvoiteita paleltumia vastaan.

Paleltumisvaara kasvaa hitaasti pakkasen voimistuessa. Paleltumat yleistyvät voimakkaasti lämpötilan laskiessa alle 25 pakkasasteen.

Muista myös tuulen vaikutus pakkasen purevuuteen. Esimerkiksi kymmenen metriä sekunnissa puhaltava tuuli saa 15 asteen pakkasen tuntumaan lähes 30 asteen pakkaselta.

Paras tapa säästyä paleltumilta on pukeutua riittävästi ja välttää turhaa ulkoilua paukkupakkasilla.

Älä käytä pakkasvoiteita paleltumisvammojen ehkäisyksi, sillä ne saattavat lisätä paleltumariskiä. Pakkasvoiteet antavat väärän turvallisuuden tunteen. Voideltu iho tuntuu lämpimältä kuin onkaan. Siksi muu suojautuminen voi unohtua.

Lämmin yleisvaatetus turvaa elimistösi yleistä lämpötasapainoa ja antaa suojaa myös paleltumaherkille ääreisosille. Kasvojen ja korvien suojana voit käyttää kaulaliinaa, huppua tai ”kommandopipoa”. Lapaset suojaavat käsiäsi paremmin kuin sormikkaat.

Paleltuma tuntuu aluksi kirvelevänä kipuna. Vähitellen kipu muuttuu tunnottomuudeksi. Paleltunut iho on myös tavallista vaaleampi tai jopa valkoinen. 

Pienet ja lievät paleltumat voit hoitaa omin päin. Jos huomaat palelluttaneesi osan kehostasi, lämmitä sitä esimerkiksi kämmenelläsi ja suuntaa äkkiä sisään lämpimään.  Älä hiero paleltumaa, sillä hieronta vaurioittaa jäätynyttä kudosta. Sisällä jatka hoitoa nopeasti ja lämmitä paleltunutta aluetta noin 40 asteisessa vedessä 15-30 minuutin ajan.

Hakeudu hoitoon, jos tunto, lämpö ja ihonväri eivät palaa tunnissa. Lääkäriin on syytä lähteä myös, jos iholle nousee rakkuloita tai olet palelluttanut laajan alueen kehostasi.

Kysymykseen vastasi farmaseutti Jenny Holländer Kaarinan apteekista.

Lue myös Kysy farmaseutilta -sarjan aiempi osa: Silmäni kuivuvat talvisin, mikä avuksi?

Uusimmat


Uusi Avainapteekit-lehti on ilmestynyt!
Hae omasi lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 


Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje