Kuinka hoidan kuivunutta päänahkaa?

  • apteekin hyllyltä

Tärkein hoito kuivalle päänahalle on päivittäinen pesu.

Lapseni päänahka hilseilee. Miten kuivunutta päänahkaa voi hoitaa? Miten sitä hoidetaan aikuisella?

Lapsella hilseilyä aiheuttaa yleensä kuiva päänahka tai atooppinen ihottuma. Perushoito, ja samalla tärkein hoito, on päivittäinen pesu. Kuivaa päänahkaa pestään miedolla shampoolla tai vesipitoisella perusvoiteella. Päänahkaan voi laittaa apteekista saatavaa kosteuttavaa hoitoainetta, jota ei huuhdella pois. Myös öljyhoitoa voi kokeilla. Jos päänahka on ärtynyt tai kutiaa, voidaan käyttää reseptittä saatavaa hydrokortisonilinimenttiä 1–2 viikon kuureina.

Aikuisellakin hilseily voi olla kuivaa, mutta syynä voi olla myös rasvainen tulehtunut tali-ihottuma (seborrooinen ekseema) tai psoriasis. Hilseilevän päänahan kosteus- ja mikrobitasapaino on järkkynyt, tulehtunut iho uusiutuu normaalia nopeammin ja syntyneessä hilsemassassa hiuspohjan rasvahiivat pääsevät lisääntymään pahentaen tulehdusta edelleen. Hilseily ruokkii siis itse itseään. Perushoito on sama kuin kuivalla päänahalla. Tarvittaessa valitaan talineritystä hillitsevä ja hiivasienten kasvua vähentävä lääkeshampoo. Pesun jälkeen voi laittaa hydrokortisoniliuosta tai glyserolia sisältävää desinfektiokäsihuuhdetta.

 

Täsmätuotteita, esimerkiksi

  • Ducray sensinol physioprotector -shampoo, 200 ml
  • Ducray Squanorm anti dandruff treatment -shampoo Oily Dandruff, 200 ml

 

Kysymyksiin vastasi farmaseutti Elina Helkamäki-Tammelin Saarijärven apteekista.

Uusimmat


Uusi Avainapteekit-lehti on ilmestynyt!
Hae omasi lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 


Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje