Joka viides kärsii aurinkoihottumasta

aurinko-ihottuma

Jopa joka viides suomalainen saa auringon UV-säteilystä aurinko- eli valoihottumaa. Millaisia ovat aurinkoihottuman oireet? Millainen on aurinkoihottuman hoito? Lue neuvot.

Monimuotoinen valoihottuma (MMVI) on yleisin valoyliherkkyyden muoto, josta kärsii 20 % suomalaisista. Yliherkkyys alkaa usein jo lapsuudessa.

Aurinkoihottuman oireet

Tyypillisimmin oireita tulee kevään ensimmäisinä aurinkoisina päivinä paljaana oleville ihoalueille. Iho alkaa kutista muutaman tunnin kuluttua auringolle altistumisesta, ja pian iholle ilmestyy myös pieniläiskäistä ihottumaa. Kutina voi olla erittäin voimakasta.

Aurinkoihottuman hoito

Kutinaa voi hillitä hydrokortisonivoiteella tai voimakkaammilla, reseptillä saatavilla  kortisonivoiteilla sekä antihistamiinilla. Kortisonitabletit lievittävät oireita tehokkaammin kuin kortisonivoiteet ja antihistamiinitabletit.

Valohoito ehkäisee

Valoihottuman oireet häviävät yleensä muutamassa päivässä, ja useimmilla ne eivät uusiudu enää saman kesän aikana.

Jos monimuotoinen valoihottuma on vaikea ja kestää koko kesän, sitä voidaan ehkäistä lääkärin määrämällä valohoidolla, joka aloitetaan 3–4 viikkoa ennen oireiden oletettua alkamisajankohtaa. Yhdeksän kymmenestä hoidetusta ei saa aurinkoihottumaa lainkaan tai oireet jäävät vähäisiksi.

Lähteet: Terveyskirjasto Duedecim: Aurinkoihottuma ja Aurinkoihottumaa joka viidennellä

29.4.2013

Uusimmat


Uusi Avainapteekit-lehti on ilmestynyt!
Hae omasi lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 


Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje