Ihottumaa auringosta

  • 0314_aurinkoihottuma

Arviolta viidesosa suomalaista saa auringosta iho-oireita. Antihistamiini ja hydrokortisoni lievittävät kutinaa.

Tavallisin aurinkoihottuma eli monimuotoinen valoihottuma ilmaantuu auringolle altistuneille ihoalueille, kuten käsivarsiin, rintaan ja kasvoihin. Se nostattaa iholle näppylöitä tai rakkuloita, mutta joskus sitä tuskin näkee. Kutina on tyypillinen oire.

Lievä aurinkoihottuma kiusaa vain aurinkokauden alussa, sillä ihon sietokyky kasvaa kesän edetessä. Toisia se vaivaa varhaisesta keväästä syksyyn saakka.

”Aurinkoihottuma alkaa yleensä nuorena ja vuosien kuluessa oireet vaimenevat. Se voi tulla myös aiemmin aurinkoa hyvin sietäneelle iholle”, ihotautiopin dosentti Leena Koulu Turun yliopistollisesta keskussairaalasta kertoo.

Apua aurinkoihottumaan

Jos ihottuma vaivaa vain aurinkokauden alussa ja katoaa muutamassa päivässä, sitä voi hoitaa itse. Kutinaa voi helpottaa antihistamiinitabletilla ja ilman reseptiä saatavalla kortisonivoiteella. Hoitovoidetta levitetään iholle ohuelti.

Ihottumainen iho suojataan auringolta vaatetuksella ja suojavoiteella. Voiteen suojakertoimen tulisi olla vähintään 30. Suojavoidetta tulee laittaa iholle riittävästi, tarpeeksi usein ja hyvissä ajoin ennen ulos menoa.

Mutta jos aurinkoihottuma ei laannu, kannattaa hakeutua ihotautilääkärin vastaanotolle. Syitä valoyliherkkyyteen on useita ja hoito on eri tapauksissa erilaista. Herkimpiä potilaita hoidetaan karaisuhoidolla eli altistamalla ihoa valolle valohoitolaitteilla.

Lääkkeestä aurinkoihottumaa

Joskus syy aurinkoihottumaan voi olla iholle laitetussa aineessa, kuten voiteessa tai partavedessä, sisäisesti nautitussa lääkkeessä tai sairaudessa, kuten punahukassa. Jokaisessa tapauksessa tarvitaan ihotautilääkärin apua.

Antibiooteista doksisykliini ja tulehduskipulääkkeistä erityisesti paikallisesti käytetty piroksikaami ja ketoprofeeni sekä osa nesteenpoistolääkkeistä herkistävät valolle.

”Lääkkeen vaihtamisesta toiseen sovitaan lääkärin kanssa. Vastaanottoaikaa odotellessa pitää vain välttää aurinkoa.”

Lue lisää:

Aurinkosuojakerroin voi johtaa harhaan

UV-säteilylle herkistäviä lääkkeitä

Uusimmat


Uusi Avainapteekit-lehti on ilmestynyt!
Hae omasi lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 


Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje