Hoida ihoa hellästi talvella

talvi-iho_artikkeli

Pakkanen, kuiva sisäilma ja lämmönvaihtelut kuivattavat ihoa talvisin. Oikeiden hoitotuotteiden avulla hipiä hehkuu jälleen. Lue ammattilaisten ihonhoitovinkit!

Talvella iho kuivuu ja janoaa huolenpitoa. Erityisesti kasvot ja kädet saattavat oireilla.

Johtava hoitaja Riitta Matinlompolo Rovaniemen Ihopisteestä ja kasvojenhoidon opettaja Maria Shenshin Suomen Kosmetologikoulusta antoivat parhaat vinkkinsä talvi-ihon hoitoon.

Hanki hyvä perusvoide

Kaiken A ja O on oman ihotyypin mukainen perusvoide. Sillä pääsee pitkälle niin kasvojen, käsien kuin koko vartalon hoidossa.

”Perusvoidetta levitetään kasvoille ja koko vartalolle tarvittaessa 1–2 kertaa päivässä”, Riitta Matinlompolo neuvoo.

”Paras hetki on suihkun jälkeen, kun iho on vielä hieman kostea. Silloin voide imeytyy parhaiten.”

Pese maltillisesti

Vaikka kuuma suihku tuntuu nautinnolliselta, se vie iholta kosteutta. Riitta Matinlompolon mukaan suihkuvesi kannattaakin pitää sopivan haaleana, jotta se ei kuivata.

”Jos on oikein kuivaihoinen, meikinpoistoon ja ihonpesuun voi käyttää perusvoidetta. Ne eivät kuivata ihoa, mutta puhdistavat tehokkaasti”, Matinlompolo sanoo.

Käytä yövoidetta päivävoiteena

Talveksi kannattaa hankkia kosteuttavampia ja rasvapitoisempia hoitotuotteita kuin kesäksi, suosittelee Maria Shenshin.

”Talvella voi myös vaihtaa yövoiteen päivävoiteeksi ja päivävoiteen yövoiteeksi”, Shensin sanoo.

”Hoitavampi ja täyteläisempi yövoide suojaa kasvoja päivällä talven koetuksilta. Yöllä taas riittää kevyempi päivävoide, jonka alle voi laittaa kosteuttavia tehotippoja tai seerumia.”

Myös huulille ja silmänympärysiholle voi sipaista niille tarkoitettua kosteuttajaa.

Puhdista hellävaraisesti

Puhdistamiseen on hyvä valita mahdollisimman hellävarainen tuote.

Maria Shenshinin mukaan puhdistusmaidon sijaan voi käyttää esimerkiksi puhdistusöljyä. Se puhdistaa hieman hellävaraisemmin ja jättää hoitavamman pinnan kuin puhdistusmaito.

Ihon liiallista kuorimista tulisi talvella välttää, sillä kuorinta heikentää ihon luonnollista suojakalvoa.

”Ihon voi kuoria 1–2 kertaa kuukaudessa ihotyypistä riippuen. Ihon reagointia kannattaa seurata ja toimia reaktioiden mukaan. Talvella on myös hyvä käyttää kosteuttavaa naamiota kerran viikossa.”

Suojaudu hyvin

Ulkoillessa tulisi kiinnittää huomiota riittävään suojautumiseen. Paljaat alueet, kuten korvat, nenä ja posket, on tarpeen suojata joko vaatteella tai suojavoiteella. Varsinkin tammi- ja helmikuun hankimaisemissa ulkoillessa on tärkeää muistaa myös aurinkosuojavoiteet.

Vanhanajan vedettömiä voiteita, kuten Vitalista tai Niveaa, voi käyttää ihon suojaamiseen, kunhan muistaa sivellä tuotteen hipiälle riittävän ajoissa.

”Voide kannattaa levittää vähintään tuntia ennen uloslähtöä. Jos se ei ole ehtinyt imeytyä, on vaarana, että tuote jäätyy kasvoille. Voidetta ei myöskään kannata laittaa liikaa, ohut kerros riittää mainiosti”, Riitta Matinlompolo sanoo.

Maria Shenshin muistuttaa, että monissa kosmetiikkasarjoissa on omat ulkoilutuotteensa, jotka sopivat talvi-ihon hoitoon.

Juuri ennen ulkoilua on järkevää välttää peseytymistä.

”Jos iho on kostea ulos lähtiessä, kasvaa paleltumisriski. Kerran paleltunut iho taas paleltuu uudelleen entistä helpommin”, Riitta Matinlompolo sanoo.

Couperosasta kärsivien on syytä varoa suuria lämmönvaihteluja. Sauna ja lumihanki tai pulahdus avantoon tuntuvat hyvältä, mutta herkkä iho ei niistä tykkää.

Ennen saunaan menoa iho kannattaa suojata jollakin hoitovoiteella.

Pidä huolta nesteensaannista

Talvella iho kaipaa myös sisäistä hoitoa. Kuivuutta voi ennaltaehkäistä muun muassa juomalla riittävästi vettä.

”Jos elimistö ei saa tarpeeksi nesteitä, kuivuu myös iho. Lisäksi liikunta, lepo ja monipuolinen ravinto kuuluvat ihonhoidon peruspilareihin”, Riitta Matinlompolo kertoo.

Lääketieteellistä näyttöä ravintolisien hyödyistä ihonhoidossa on vähän. Mutta se tiedetään, että ainakin D-vitamiini auttaa ihoa pysymään hyvässä kunnossa. Auringonvalon vähyyden vuoksi iho ohenee talvella ja on silloin herkimmillään.

Riittävä D-vitamiinin saanti vahvistaa myös ihoa.

Perusniksit talvi-ihon hoitoon

  • Vältä liikaa vesipesua.
  • Pese haalealla vedellä; kuuma vesi kuivattaa ihoa.
  • Muista puhdistus aamuin ja illoin.
  • Kosteuta ihoa perusvoiteella tai päivä- ja yövoiteella.
  • Anna voiteen imeytyä kunnolla ennen ulos lähtöä.
  • Suojaa paljaat alueet, kuten korvat, nenä ja posket, suojavoiteella tai vaatteella, sillä ne paleltuvat erityisen herkästi.
  • Suojaa myös lapsen iho.
  • Miehenkin iho kaipaa talvella kosteutta, etenkin parranajon jälkeen. Perusvoide tai kosteuttava voide sopii miehelle mainiosti.

30.12.2009

Perusvoide kosteuttaa talvikuivan ihon

Eri ihotyyppien täsmätuotteet

5 vinkkiä käsien talvihoitoon

Lisätietoa aiheesta muualla

Perusvoide

Kuiva iho

Uusimmat


Melatoniini_banneri_joulukuu

Uusi Avainapteekit-lehti on ilmestynyt!
Hae omasi lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 


Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje