Aurinkosuojaa kasvoille

  • aurinkosuoja

Kasvot ovat aina alttiina auringolle. Hyvä aurinkosuoja on tarpeen ainakin kesällä, mutta myös talven hangilla ja etelänmatkoilla.

Kasvojen aurinkosuojaukseen sopii periaatteessa sama tuote kuin koko vartalolle. Apteekeissa on kuitenkin tarjolla erityisesti kasvoille tarkoitettuja aurinkovoiteita, joissa on hoitovoiteen ominaisuuksia.

Kasvojen ihotyyppi vaikuttaa aurinkosuojan valintaan

Rasvaiselle ja sekaiholle sopii rasvapitoisuudeltaan kevyempi, mattapinnan iholle jättävä tuote. Kuivaihoinen taas tarvitsee täyteläisemmän aurinkosuojatuotteen. Kuivaihoinen tarvitsee täyteläisemmän aurinkosuojatuotteen. Ikääntyvälle iholle sopii ravitsevia aineita sisältävä anti aging -aurinkovoide.

Vain riittävä suojakerroin suojaa UV-säteilyltä 

Sopivaa tuotetta valitessa tärkeintä on varmistaa, että UV-suojaus on riittävä. Laadukkaassa tuotteessa myös UVA-säteen suodattavuus on merkitty. Merkintä takaa sen, että syvemmällä ihossa vaikuttavan, soluja vaurioittavan UVA-säteen suojaus on aurinkovoiteilta vaaditun mukainen. Aurinkosuojaus kannattaa aloittaa voimakkaalla suojalla. Aluksi voi käyttää suojakerrointa 50 ja laskea sitten kerrointa.

– Ihon suojaus ei estä päivettymistä, kun sen tekee viisaasti, muistuttaa kosmetologi.

Näin valitset aurinkosuojavoiteen

Voiteen valinta riippuu myös siitä, kuinka tottunut iho on aurinkoon, kuinka herkkä se on ja kuinka pitkään auringolle altistuu. Tarkat ohjeet sopivan tuotteen valintaan koko perheen tarpeisiin saa apteekista.

Perussääntönä voi pitää, että vaalempi iho kaipaa voimakkaamman suojauksen. Lasten suojakertoimen on myös hyvä olla aina vähintään 50. Suositukset, mikä suojakerroin on sinun ihotyypillesi sopiva löydät täältä.

Uudet aurinkosuojat ovat yhä kevyemmän tuntuisia samaan aikaan kun niiden suojamekanismit ovat kehittyneet. Niistä löytyy sopivia aurinkosuojatuotteita esimerkiksi uimarille tai rantahiekkaa vastaan

Näin käytät aurinkosuojaa tehokkaasti

Aurinkosuojatuote levitetään puhtaalle, kuivalle iholle hyvissä ajoin ennen ulkoilua koko suojattavalle alueelle. Kasvoille aurinkosuojaa tarvitaan noin teelusikallinen. Erityisen hyvin pitää suojata rinnan alue, poskipäät, korvalehdet sekä pää. Voidetta on hyvä lisätä muutaman tunnin välein. Hikoilu ja uinti heikentävät tehoa. Aurinkosuojavoide pestään käytön jälkeen pois iholta.

– Pesun jälkeen on aika kiittää ihoa kosteuttavalla after sun -tuotteella, joka rauhoittaa ihoa altistuksen jälkeen. Kosteutetulla iholla päivetys myös pysyy paremmin, Tiina Gahmberg kertoo.

– Apteekista on saatavilla myös after sun -seerumeja, jotka on tarkoitettu erityisesti kasvoille.

Sävyttävä aurinkosuoja antaa päivettyneen lookin

Päivettyneen lookin voi hankkia myös vähemmällä auringossa olemisella. 

– Aurinkosuojatuotteeksi voi valita myös sävyttävän tuotteen, jolloin voide korvaa myös meikkivoiteen, Tampereen Koivu-apteekin kosmetologi Tiina Gahmberg vinkkaa.

Sävyttävät aurinkosuojat antavatkin hyvän pohjan rusketukselle, jonka normaali päivettyminen täydentää pysyväksi rusketukseksi. Parhaiten itselle sopiva sävyttävä aurinkovoide löytyy testaamalla.

Sävyttävää aurinkosuojavoidetta voi käyttää huoletta runsaasti, sillä voide suojaa auringolta vain normaalin aurinkovoiteen tavoin käytettynä. Sävyttävä aurinkosuoja on hyvä erottaa itseruskettavista voiteista, joissa ei ole aurinkosuojaa. Itseruskettavien käyttöön pätee sääntö mieluummin liian vähän kuin liikaa. 

Avainapteekit suosittelevat:

Eucerin Sun Fluid Mattifying Face 

50 ml, suojakerroin 50+

  • Aurinkosuojavoide herkälle iholle. Sopii sekä normaalille että sekaiholle. Ei tahraa. Jättää kasvojen ihon kauniin mattapintaiseksi. UVA+UVB-suoja.

La Roche-Posay Anthelios XL 
50 ml, suojakerroin 50+

  • Aurinkosuoja, joka sopii herkälle ja aurinkoherkälle iholle. Miellyttävä koostumus, huomaamaton lopputulos. Ei tuki kasvojen ihohuokosia. UVB+UVA-suoja. 

Avène Mineral Lotion
100 ml, suojakerroin 50+

  • Hajustamaton, vedenkestävä aurinkoemulsio, jossa on vain mineraalisuoja sekä titaanioksidia. Kevyt, hyvin levittyvä koostumus. Voiteessa on sävynä hento beige. UVA+UVB-suoja. 

Vichy Ideal Soleil
 
50 ml, suojakerroin 50+

  • Kosteuttaa ihoa peräti 24 tuntia. Sopii herkälle iholle. Jättää ihon sametinpehmeäksi. Vedenkestävä. UVA+UVB-suoja, tuotteen UVA-suojaa vahvistettu entisestään. 

 

Lue lisää auringolta suojautumisesta:

Aurinkovoiteen valinta ja käyttö:

Käytä oikein aurinkovoidetta – näin vältyt palamiselta

Aurinkosuoja kasvoille – näin suojaat itsesi turvallisesti

Voiko vanhentunutta aurinkovoidetta käyttää?

Pääsikö aurinko yllättämään?

Paloiko iho? Näin hoidat auringonpolttaman

Auringonpistos voi yllättää - näin suojaudut ja hoidat

Päivitetty 21.6.2017

Uusimmat


Hae uusin Avainapteekit-lehti
lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 


Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje