Aurinko hellii – ja haastaa suojautumaan

  • 0314_teema

1. UV-säteily on vaarallista niin iholle kuin silmillekin.

Ultraviolettisäteily eli UV-säteily on lyhytaaltoista, energiapitoista ja terveydelle haitallista säteilyä. Maan pinnalle tulee UV-A- ja UV-B-säteilyä, kun taas UV-C-säteily jää ilmakehään. Otsonikerroksen oheneminen on lisännyt UV-säteilyn määrää muutamia prosentteja.

– Erityisesti UV-B-säteily vaurioittaa ihon uusiutuvaa pintakerrosta orvaskettä sekä silmän sarveiskalvoa. Säteilyn vaikutus havaitaan vasta tuntien kuluttua vaurion synnystä, kun iho tai silmä on arka ja punoittaa, ihotautilääkäri Tapio Rantanen kertoo.

UV-A-säteily tunkeutuu syvemmälle ihoon aiheuttaen lisäksi ihon vanhenemista ja rypistymistä. Jo pienet UV-sädemäärät, jotka eivät vielä johda punoitukseen, aiheuttavat ihosyöpiin ja valovanhenemiseen johtavia vaurioita.

UV-indeksi ilmoitetaan asteikolla 0–11+. Mitä suurempi luku on, sitä merkittävämpää UV-säteily on. Auringolta on suojauduttava, kun indeksi on kolme tai suurempi. Talvella lumen vaikutus lisää ilmoitettua UV-indeksiä korkeammaksi.

2. Iho ei varsinaisesti pala, vaan tulehtuu.

Ihon palamisessa on oikeastaan kyse tulehdusreaktiosta. Se käynnistyy, kun UV-B-säteily aiheuttaa ihosoluissa ribonukleiinihappovaurion. Reaktiota ei voi lääketieteellisin keinoin parantaa, mutta ihotautilääkäri Tapio Rantanen kehottaa lievittämään kipua tulehduskipulääkkeillä ja kosteilla kääreillä.

Ihon palamiseen liittyy aina solujen perimäaineksen eli DNA:n vaurioita. Valtaosan niistä solujen korjausmekanismit pystyvät paikkaamaan.

– Ihon palamista tulee silti ehdottomasti välttää, sillä palamiskertojen määrä vaikuttaa merkittävästi ihosyöpäriskiin. Syöpä syntyy vuosikymmenten saatossa, kun soluun kertyy korjaantumattomia geenimutaatioita,Tapio Rantanen kertoo.

Erityisen tarkkana tulee olla, jos iho on vaalea ja herkkä palamaan tai jos lähisuvussa on esiintynyt ihosyöpää. Nämä seikat vihjaavat siitä, että oma ihotyyppi ei pysty korjaamaan geenivaurioita parhaalla mahdollisella tavalla. Myös valoihottumasta kärsivien kannattaa oleilla auringossa hyvin varoen.

3. Lääkitys voi lisätä palamisherkkyyttä.

Jotkin lääkkeet saattavat aiheuttaa yhdessä UV-A-valon kanssa ihoreaktioita. Ihotautilääkäri Tapio Rantasen mukaan auringossa palamista muistuttavia reaktioita esiintyy eräiden psyyke- ja sydänlääkkeiden sekä doksisykliini- ja fluorokinoloni -antibioottien käytössä aurinkoisena aikana. Samoin voi käydä tulehduskipulääkkeiden, erityisesti kipugeelien kanssa. Muun tyyppisiä valolääkeihottumia tavataan harvemmin.

– Lääkettä määrätessään lääkäri kertoo lääkkeen sivuvaikutuksista ja niistä muistutetaan yleensä myös apteekissa, joten lääkkeen ja auringon yhteisvaikutus ei pääse yllättämään, Tapio Rantanen muistuttaa.

4. Apteekista saat parhaat, testatut aurinkosuojatuotteet.

Apteekista tuttujen Vichyn ja Eucerinin aurinkosuojatuotteiden toimivuus testataan aina kliinisillä testeillä eli koehenkilöillä ihotautilääkäreiden valvonnassa. Testauksissa käytetään tuotteen oikeata kohderyhmää, esimerkiksi herkän ihon tuotteet testataan herkkäihoisilla. Testit antavat kuluttajille tarkkaa tietoa tuotteen ominaisuuksista sekä vaikutuksista. Testitulokset helpottavat tuotteiden vertailua keskenään. Testeissä varmistetaan muun muassa tuotteiden suojakerroin sekä veden- ja hiekankestävyys.

Aurinkosuojatuotteita saa myös marketeista ja tavarataloista. Apteekeissa myydyissä aurinkotuotteissa ainesosat on kuitenkin valittu niin, että ne soveltuvat tuotteesta riippuen myös herkkä- ja kuivaihoisille sekä allergisille.  Lisäksi apteekin henkilökunta osaa neuvoa ja opastaa sopivan tuotteen valinnassa. Esimerkiksi kasvoille suositellaan erityisesti kasvojen iholle suunniteltuja kosmeettisempia tuotteita.

5. Suojaudu auringolta lierihatulla, peittävällä vaatetuksella ja aurinkolaseilla.

Levitä paljaaksi jääville ihoalueille reilusti suojavoidetta. Etelänlomalla päivän kuumimmat tunnit on viisasta viettää kokonaan varjossa.

– Suojaustarve riippuu ihotyypistä ja UV-säteilyn määrästä. Esimerkiksi valoihottumasta kärsivien ja tropiikissa lomailevien tulee käyttää korkeaa suojakerrointa. Suojavoiteiden pakkausselosteissa ilmoitetaan yleensä suojakerroin vain UV-B-säteilylle, mutta suositus on, että UV-A-kerroin on vähintään kolmasosa UV-B-kertoimesta, ihotautilääkäri Tapio Rantanen sanoo. Aurinkosuojavoidetta pitää lisätä ainakin parin tunnin välein.  Jos voidetta on liian vähän, suoja saattaa jäädä vain neljäsosaan ilmoitetusta suojakertoimesta. Lisää voidetta kunnolla: esimerkiksi yhden raajan voitelemiseen tarvitaan keskisormen päästä ranteeseen pursotettu voidemäärä.

Lapsen iho ja silmät ovat herkät, siksi aurinkovoiteeseen ja -laseihin on kiinnitettävä erityistä huomiota. Lapsille on omia voiteita, joiden käytön voi aloittaa kun vauva on yli puolivuotias. Alle 2-vuotiasta ei tulisi altistaa suoralle auringonvalolle ollenkaan.

Uusimmat


Uusi Avainapteekit-lehti on ilmestynyt!
Hae omasi lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 


Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje