Atooppisen ihon hoidon ABC

atooppisen_ihonhoidon_abc

Atooppinen iho on yleensä kuiva ja kutiseva. Säännöllisellä ihon hoitamisella pyritään estämään ihon kuivuminen, hillitsemään kutinaa ja lisäämään ihon joustavuutta.

Sopivat hoitotavat ja -tuotteet löytyvät vain kokeilun kautta, lääkärin ohjeita kuunnellen. 

Atooppisen ihon hoidon kulmakivet ovat:

A. Pidä iho puhtaana

Suihkuttelu, uiminen ja saunominen kosteassa lämmössä ovat sallittuja. Mitä enemmän ihossa on tulehdusta tai rupia, sen enemmän sitä voi pestä ja kylvetellä.

Pesu puhdistaa ihottuma-alueet bakteereista ja ärsyttävistä aineista, esimerkiksi hiestä. Käytä viileää tai lämmintä pesuvettä.

Hiki lähtee vedelläkin. Tehokkaampaan pesuun sopivat voide/öljypohjainenpesuneste tai vesipitoinen perusvoide. Levitä pesuaine iholle hellävaraisesti käsin. Älä hankaa ihoa. Huuhtele runsaalla vedellä.Taputtele iho pehmeällä pyyhkeellä kuivaksi pesun jälkeen.

B. Kosteuta päivittäin

Kosteuta ihoa perusvoiteella tarpeen mukaan vaikka useita kertoja päivässä.Taputtele voide ihoon, jos voiteen levittäminen tuntuu pahalta.

Vaihtele perusvoiteiden laatua ja kosteutusastetta ihon kunnon mukaan. Esimerkiksi kuiva iho kaipaa rasvaisempaa, ohut iho kevyempää, paljon vettä sisältävää voidetta.

Jos alkuun hyvältä tuntunut voide alkaa ajan myötä ärsyttää, vaihda voide toiseen.

Pesun jälkeen on hyvä levittää iholle rasvaista perusvoidetta. Se levittyy helpommin, kun iho on vielä kosteudesta hieman nahkea.

Iho saa kosteutta myös sisältäpäin. Nauti vettä vähintään pari litraa vuorokaudessa, sillä kuiva iho haihduttaa normaalia enemmän kosteutta.

C. Älä raavi

Kutinan yleisin syy on tulehdus ihossa. Ihoa ei kuitenkaan saisi raapia, sillä se rikkoo ihon pinnan ja pahentaa ihottumaa. Rikkoontunut iho myös tulehtuu herkästi.

Kutinaa voi hillitä suun kautta nautittavalla antihistamiinilla. Viileä 15-20 minuutin kylpy helpottaa kutinaa. Kutiavaan kohtaan voi myös laittaa puhtaan, kylmän pyyhkeen hetkeksi ja levittää sen jälkeen perusvoidetta. Myös auringon UVB-säteily helpottaa kutinaa. Iho on muistettava suojata hyvin aurinkosuojavoiteella, ettei se pääse palamaan.

Vaatevalinnoillakin voi estää kutinaa. Karheita materiaaleja, kovia saumoja ja hengittämättömiä materiaaleja on syytä välttää.

Märät tai hikiset vaatteet on heti vaihdettava kuiviin. Vaatteet ja liinavaatteet on muistettava huuhdella hyvin, ettei niihin jää pesuainetta. Silittäminen ja mankelointi saavat ne tuntumaan pehmeämmiltä ihoa vasten.

Lähteet: Atopialiitto, Terveyskirjasto, Allergia- ja Astmaliitto.

1.2.2011

Lisätietoa aiheesta muualla

Atooppisen ihon arkihoito

Uusimmat


Uusi Avainapteekit-lehti on ilmestynyt!
Hae omasi lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 


Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje