Akneihon hoito

  • 0414_akne

Epäpuhdas ja akneen taipuvainen iho on yleinen ongelma. Tärkeintä on huolehtia ihon pinnan puhtaudesta.

Epäpuhdas ja akneen taipuvainen iho on yleinen ongelma, josta kärsii eriasteisesti noin 70−80 prosenttia ihmisistä. Yleensä iho-ongelma alkaa pojilla ja tytöillä murrosiän hormonimuutosten yhteydessä. Akneen taipuvaista ihoa esiintyy yhä useammin myös aikuisilla, erityisesti naisilla raskauteen ja kuukautisiin liittyvien hormonaalisten muutosten vuoksi tai hormoniperäisten sairauksien seurauksena. Epäpuhtauksia on useimmiten alueilla, joilla talia kehittyy eniten – siis kasvoissa, olkapäissä, rinnassa ja selässä.

Aknepustulaa kutsutaan tutummin finniksi ja puhutaan myös finnitaudista. Finni syntyy niin, että ihohuokosessa on talia, johon kerääntyy likaa ja syntyy niin sanottu mustapää. Kun mustapää tulehtuu, syntyy usein ensin kipeä ja arka papula. Siihen muodostuu valkoinen pää, jota sanotaan finniksi.

Finnejä ei pidä rikkoa itse, ja ihomatojen eli mustapäidenkin nyppimisessä kannattaa olla varovainen. Nyppiessä ja finnejä rikkoessa ihoon pääsee helposti bakteereita, ja näppylät tulehtuvat entistä enemmän. Mustapäiden poistaminen kannattaa yleensä jättää kosmetologien hoidettavaksi.

Akneihon hoidossa on tärkeää huolehtia ihon pinnan puhtaudesta, jotta haitalliset bakteerit eivät pääse tulehduttamaan ihoa. Liian voimakkaita puhdistustuotteita tulee välttää, koska ne saattavat vahingoittaa ihon luonnollista suojaavaa pintaa ja kuivattaa liikaa ihoa.

Avainapteekista saat aknen hoitoon bakteerien kasvua ehkäiseviä aknelääkkeitä ilman reseptiä sekä suuren valikoiman ei-lääkinnällisiä hoitotuotteita. Näitä ovat esimerkiksi pesuaineet, kasvovedet sekä kuorinta-, kosteus- ja peitevoiteet, jotka puhdistavat, kirkastavat ja hoitavat epäpuhdasta ja akneen taipuvaista ihoa. Näkyviä oireita voi myös hallita elämäntapamuutoksilla. Esimerkiksi runsas maidon juonti, tupakointi sekä sokerin ja valkoisen jauhon käyttö voi pahentaa aknen oireita.

Jos akne on lievä tai keskivaikea, oireiden hallintaan ei välttämättä tarvita lääkitystä. Varhaisista ja lievistäkin oireista kannattaa kuitenkin keskustella ihotautilääkärin kanssa, sillä lääkinnällinen hoito voi estää ihon pahemman ärtymisen ja ikävät seuraukset, kuten aknearvet. Aknea voidaan hoitaa myös tehokkailla, reseptillä saatavilla lääkkeillä. Lääkehoitoa suositellaan vaikea-asteisemmassa aknessa tai silloin, kun ei-lääkinnällisiä vaihtoehtoja on jo kokeiltu tuloksetta. Sopivan lääkkeen määrää ihotautilääkäri aknen vakavuusasteen ja yksilöllisten oireiden mukaan. Lääkityksen sivuvaikutuksena iho voi esimerkiksi kuivua tai herkistyä auringolle. Näitä oireita voidaan ehkäistä käyttämällä lääkityksen ohessa akneihon hoitoon tarkoitettuja kosteuttavia tuotteita.

Aknen lääkehoidon teho näkyy yleensä 4−8 viikossa, mutta hoidon tehoamiseen voi mennä kolmekin kuukautta. Tehokkaalla lääkehoidolla voidaan estää oireiden paheneminen ja vähentää arpien muodostumista.

Asiantuntijana Hanna Grandell-Lehtonen, Beiersdorf.

Lisätietoa muualla:

Akneen taipuvainen iho − oireet ja ratkaisut

Tavallinen akne

Uusimmat


Hae uusin Avainapteekit-lehti
lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 


Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje